TBMM Adalet Komisyonu, Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim gören yargı mensuplarının eğitim süreçlerini düzenleyen ve akademi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulmasını öngören Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi görüşmelerine başladı.
Komisyon Toplantısı ve Amaç
TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Yüksel, komisyonun önceki toplantılarında yürütülen yasa çalışmalarının temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukuki güvenliğin sağlanması, toplumsal düzenin oluşturulması ve yargı sisteminin etkinliğinin artırılmasına katkıda bulunduğunu belirtti.
Türkiye Adalet Akademisi’nin Hedefi
Yüksel, Türkiye Adalet Akademisi’nin hukuk ve insan haklarına bağlı, tarafsız ve bağımsız bir şekilde karar alabilen hakim ve savcılar yetiştirmeyi amaçladığını ifade ederek, "Adalet ve hukuk alanında sağladığı eğitimlerle akademi, adalet teşkilatımızın özgün, yenilikçi ve saygın bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmaktadır. Adil, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı sistemi için nitelikli hakim ve savcıların yetiştirilmesi hayati önem taşımaktadır ve bu doğrultuda Türkiye Adalet Akademisi, vazgeçilmez bir role sahiptir" dedi.
Hukuk Araştırmaları Merkezi
Teklif ile birlikte Türkiye Adalet Akademisi'nin yapısında değişiklikler yaşanacağını belirten Yüksel, "Bu teklifle akademi teşkilatı; başkanlık ve eğitim kurulu olmak üzere iki ana organdan oluşacak. Başkanlık, başkan ve daire başkanlıkları ile hukuk araştırmaları merkezi şeklinde teşkilatlanacak. Eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ilgili kararları almak üzere 18 üyeli bir eğitim kurulu oluşturulacak.
Hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri takip etmek, ihtiyaçları tespit etmek, araştırma, bilimsel çalışmalar ve yayımlar yapmak ve yargı mensuplarının uzlaşmasına katkı sağlanması amacıyla lisansüstü eğitimler düzenlemeleri için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapmak üzere akademi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulacak" diye konuştu.
Yargı Sisteminin Güçlendirilmesi
AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, teklif üzerinde ilk imza sahibi olarak Türkiye Adalet Akademisi’nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve akademiye yargının etkinliği ile güvenilirliğini artırmaya yönelik görevler verilmesinin sağlanacağını belirtti.
Alparslan, "Adil, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı sisteminin varlığı, hukuk devletinin vazgeçilmez bir unsurudur. Böyle bir yargı sisteminin olmazsa olmazı ise hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız ve adil kararlar veren, etik kurallara riayet eden vasıflı hakim ve savcıların yetiştirilmesidir" ifadelerini kullandı.