HEDEP'Lİ BAKIRHAN'IN KÜRTÇE İFADELER KULLANMASINA MHP VE İYİ PARTİ'DEN TEPKİ

HEDEP Grubu adına Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan konuştu. Bakırhan konuşması sırasında sık sık Kürtçe ifadeler kullanınca MHP ve İYİ Parti sıralarından tepki gösterildi. Bakırhan, Hükümetin 2024 Bütçesi’nin eleştirerek, "Bu yoksulluk ve kriz koşullarında bunun yüzde 10’unun savaşa ayrılmış olması nasıl açıklanabilir? Verdiğimiz her 100 lira verginin 10 lirası bu halka şiddet ve baskı olarak dönüyor. Bu nasıl izah edilebilir, hangi vicdan bunu kabul edebilir? Barışın maliyeti yoktur ama savaş, şiddet, çatışma maliyetlidir" diye konuştu. 

SP: EKONOMİ İKİ BAŞLI YÖNETİLİYOR

TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Bütçenin tümü üzerine gruplar adına ilk sözü Saadet Partisi (SP) Grubu adına İstanbul Milletvekili Selim Temurci aldı. Hükümetin politikalarını eleştiren Temurci, Türkiye’de bir ‘Varlık Fonu’ gerçeği olduğunu belirterek, "Bu ülkede neredeyse birkaç ayda bir önümüze fonlar geliyor. Bu fonlar Meclisin bütçe denetimi dışındaki fonlar, onun için devletin bütün harcamalarının mutlaka bütçe içine konulması ve bu Meclise gelmesi lazım. Harcanan her bir kuruşun denetimini de Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapmak zorundadır” dedi.
2024 bütçesiyle ilgili görüşlerini de aktaran Temurci, bütçeyi sorularla eleştirdi. Temurci, "Gelirlerimiz giderlerimizi karşılayabiliyor mu? Karşılayamıyorsa daha iyiye mi daha kötüye mi gidiyor? Ayağını yorganına göre uzatan bir ekonomimiz var mı? Bence 2024 bütçesinde hepimizin sorgulaması gereken başka bir şey var; Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ekonomimize iyi gelmiş midir? Evet, milletimiz o yetkiyi vermiştir ama faizle, dövizle, enflasyonla mücadelede başarılı bütçeler ortaya koyabilmiş miyiz?” dedi.  
Bütçenin tümü üzerinde yapılan görüşmelerde, SP grubu adına ikinci sözü alan Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise Hükümetin ekonomi yönetimini eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ekonominin iki başlı yönetildiğini ifade eden Kaya, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde tek başına hükümet olan Cumhurbaşkanı. Peki, nerede Cumhurbaşkanı? Maalesef bugün, bu Mecliste, bu bütçe Cumhurbaşkanı tarafından sunulmuyor. Sorumlusunun olmadığı yerde, bu bir bütçe teklifinden ziyade bir bütçe dayatması olmuyor mu? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte iki başlı bir bütçe yönetim sürecine geçildi. Bütçe politikalarını belirleyemeyen bir Maliye Bakanı, maliye politikaları, vergi politikaları, harcama politikaları üzerinden nasıl bir çalışma yürütebilir? Üretse bile bütçedeki bu iki başlı yapı nedeniyle politikalar ne kadar etkili ve verimli olabilir, ne kadar inandırıcı olabilir?” değerlendirmesinde bulundu.

İYİ PARTİ: FAİZLERİ AŞAĞIYA ÇEKMENİZE RAĞMEN NEDEN ENFLASYON DÜŞMEDİ?

İYİ Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanı Koray Aydın, hükümetin uyguladığı tüm programlara rağmen enflasyonun düşmediğini dile getirerek, "Ortak aklın ve ekonominin temel kurallarını hiçe sayarak faizleri aşağıya çekmenize rağmen neden enflasyon düşmedi? Millet olarak çok merak ediyoruz çünkü yoksulluk ve sefalet içindeki milletimizin bunu bilmeye hakkı var. Cumhurbaşkanı’nın enflasyon ve faiz teorileri yerle yeksan oldu; Türkiye’nin ekonomi tarihine de kara bir leke sürmüş oldu" ifadesini kullandı. 
Aydın, Filistin’de yaşananlara da değinerek, "İktidarın Filistin’deki duruşu esasta doğru, usulde ise son derece hatalıdır. Sabah akşam kınama yaparak bu işler olmaz. Mecliste çay ocaklarında kahveyi yasaklayarak bu işler olmaz. Türkiye’den İsrail limanlarına yüzlerce gemi giderken iç politikada hamaset yapmakla bu işler asla olmaz" eleştirisinde bulundu.

MHP: 6 ŞUBAT, TERÖR, EKONOMİ VE TEHDİTLER GÜNDEMİN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARIDIR

MHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, da Milliyetçi Hareket Partisi Grubunun düşünce ve kanaatlerini paylaştı. Dünya savaşların, çatışmaların, salgınların ve ekonomik buhranların neden olduğu küresel krizlerle boğuştuğunu aktaran Akçay, “Ülkemizin gündemi de yoğun ve çetindir. İsrail’in Filistin’deki katliamları, Rusya-Ukrayna savaşı, 6 Şubat'ta yaşadığımız büyük deprem felaketi, terörle mücadele, ekonomik istikrarın sağlanması, bekamızı hedef alan tehditler gündemin öne çıkan başlıklarıdır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye istikrar içinde Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.
Türkiye ve bölgenin tarihinin en kritik döneminden geçtiğine dikkat çeken Akçay, “Şark meselesi yeniden gündeme getirilmiş, asırlık plan ve projeler uygulamaya geçirilmiştir. Sözde müttefiklerimiz güneyimizde terör örgütlerinin hamisi ve tedarikçisi olmuşlardır. Lider ülke Türkiye ülkümüzün önemli unsurlarından biri de bağımsız, etkili, sonuç alıcı, Türkiye merkezli ve çok yönlü bir dış politikadır. Egemenlik haklarımıza yönelik saldırı girişimleri diplomasi ve caydırıcı gücümüzle etkisiz hale getirilmiştir” yorumunda bulundu.

Kaynak: DHA