Çeşme'de yılbaşı mutluluğu: Doluluk yüzde 90'larda Çeşme'de yılbaşı mutluluğu: Doluluk yüzde 90'larda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un açılış konuşmasının ardından, bütçe sunumunu yapmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz söz aldı. Yılmaz, bütçenin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve sosyal refahı artırmaya yönelik olduğunu belirtti. Bütçenin, 22 yıldır kesintisiz iktidarda olan AK Parti hükümetlerinin 23’üncü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ise 7’nci bütçesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, 2025 bütçesini "İstikrar, icraat ve kalkınma bütçesi" olarak nitelendirdi.

BÜTÇENİN TEMEL HEDEFLERİ

Cevdet Yılmaz, bütçede büyümeden elde edilen kaynakların toplumun tüm kesimleriyle paylaşılacağını ifade etti. Bütçenin, işçi, esnaf, emekli, genç ve yaşlı herkesin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırlandığını belirten Yılmaz, 81 ilin gereksinimlerinin de dikkate alındığını söyledi. Yılmaz, 2025 bütçesinin, güçlü beşeri sermaye, etkin iş gücü piyasası, yüksek katma değerli üretim, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesi, yeşil ve dijital ekonomiye geçiş, teknolojik dönüşüm, kamu altyapı yatırımları, tarımsal verimlilik ve deprem sonrası yeniden yapılanma odaklı olduğunu vurguladı.

MALİ DİSİPLİN VE ENFLASYONLA MÜCADELE

Cevdet Yılmaz, bütçenin mali disiplini koruyarak, ekonomik istikrarı sağlayarak ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyerek hazırlandığını belirtti. Deprem harcamaları dışında harcamaların kontrol altında tutulacağını, kamu açığının kademeli olarak düşürüleceğini ve dezenflasyon sürecinin destekleneceğini ifade eden Yılmaz, enflasyonla mücadelenin en önemli öncelik olduğunu vurguladı. Fiyat artışları hedeflenen seviyeye gerileyene kadar tüm araçların kullanılacağını söyleyen Yılmaz, yapısal reformların da hayata geçirileceğini belirtti.

BÜTÇE RAKAMLARI VE ÖNCELİKLİ ALANLAR

Cevdet Yılmaz, 2025 yılı bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıkladı. Bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,1 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Yılmaz, faiz giderlerinin ise yüzde 3,2 seviyesinde olacağını söyledi. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na en yüksek payın ayrıldığını, elektrik ve doğal gazda sübvansiyonların devam edeceğini, tarıma ayrılan kaynağın artırılacağını ve asgari ücretin vergi dışı bırakılacağını açıkladı. Bütçe görüşmeleri önümüzdeki hafta devam edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ