TBMM Genel Kurulu, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni gündemine alıyor. Memurların statü değişiklikleri ve haklarını kapsayan bu teklifin görüşmeleri, 2025 yılı bütçe sürecinin tamamlanmasının ardından 24 Aralık Salı günü başlayacak.

Teklife göre, sözleşmeli statüden memur kadrosuna geçenler, 8 yıl boyunca disiplin cezası almamaları durumunda ek kademe hakkından yararlanabilecek. Ayrıca, uzman yardımcılığı görevine atanan ve yeterlik sınavına hak kazananlar için sınav süresi, en fazla 6 ay içinde tamamlanacak.

Memurlara Yeni Haklar Geliyor

Uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ve kamu sermayeli kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışan memurların eşlerine, 10 yılı aşmamak kaydıyla görev süreleri boyunca aylıksız izin hakkı tanınacak.

Ankara merkezli 12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 47 gözaltı Ankara merkezli 12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 47 gözaltı

Ayrıca, Devlet Denetleme Kurulu (DDK), vakıflar, kooperatifler ve birlikler gibi kuruluşlarda kapsamlı denetim yetkisi elde edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise döner sermaye işletmesi kurma yetkisine sahip olacak.

Deprem Bölgeleri İçin Özel Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay gibi deprem bölgelerinde vergi mükellefiyet sürelerini bir yıl uzatma yetkisi verilecek. Bu uzatma, 1 Aralık 2024'ten itibaren her defasında 6 ayı geçmeyecek şekilde uygulanacak.

Engelli bireylerin araç alımında uygulanacak istisnalar da yeniden düzenlenecek. Araçların yerli katkı oranı, motor hacmi ve emisyon değerleri gibi kriterleri belirleme yetkisi Cumhurbaşkanlığı'na bırakılacak.

GSS Prim Borçları Silinebilir

Genel Kurul, memurlara yönelik düzenlemelerin ardından Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları ile ilgili teklifleri ele alacak. Bu kapsamda, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilmesi gündemde. Ayrıca, aile hekimliği sisteminde yapılacak değişiklikler de tartışılacak.

Adalet Komisyonu Gündemi Yoğun

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanacak. Komisyon, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'ni ele alacak. Bu düzenleme ile meslekte 8 yılını dolduran hakim ve savcıların, öğretim görevlisi olarak Adalet Akademisi’nde görev alabilmeleri sağlanacak.

Akademi bünyesinde bir Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulması ve 18 kişilik Eğitim Kurulu’nun, eğitim programlarını belirlemesi öngörülüyor. Hakim ve savcılara yönelik eğitim programları ise ücretsiz olacak.

Kadına Şiddet ve Ayrımcılık Gündemde

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, bu hafta Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yetkililerinin sunumlarını dinleyecek.

Siyasi Partilerin Grup Toplantıları

Salı ve çarşamba günleri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin toplantıları gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecek.

Kaynak: AA