TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmasına 23 Temmuz Salı günü başlayacak ve vergi ile sosyal güvenlik alanına yönelik düzenlemeleri içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ilk olarak ele alacak. Bu teklife göre, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Vergi anlaşmazlıklarında uzlaşma kapsamından çıkarılacak, günlük hasılat tutarları ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları belirlenecek.

Karşıyaka'dan sessiz açılış Karşıyaka'dan sessiz açılış

Vergi Düzenlemeleri ve Özel Usulsüzlük Cezaları

Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve benzeri ödeme araçlarıyla yapılan tahsilatlarda, mükellefiyet adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları kullanıldığında, tahsilatı yapan mükelleflere ve bu sistem veya cihazları kullandıranlara özel usulsüzlük cezasının üç katı ceza uygulanacak. Yabancı devlet kurumlarının deprem yardımları KDV'den muaf tutulacak, yurt dışına çıkış harcı ise 500 liraya yükseltilecek.

Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme İkramiyeleri

Kamu görevlisi sendikalarının üye sayısı yüzde 1'i geçen sendikalar, üyelerine aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödeyecek. Bu ikramiye ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmayacak.

9. Yargı Paketi Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni de görüşecek. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısı da ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası olacak şekilde değiştirilecek.

Kadınların Soyadı Kullanımı

Kadınlar evlendiklerinde kocasının soyadını alacaklar ancak evlenme memuruna veya nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuruyla kendi soyadlarını da kullanabilecekler. Kadının soyadı, önceki soyadı ve yeni kocasının soyadından oluşuyorsa, sadece birini kullanabilecek.

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenlemeler

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Teklife göre, saldırgan veya bulaşıcı hastalığı olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacak. Rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Düzenlemeler

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Bu teklif, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin elektronik cihazlar üzerinden kimlik doğrulama yöntemiyle yapılabilmesini mümkün kılacak. Ayrıca, doğrudan satış sistemine ilişkin düzenlemeler ve ticari reklamlara yönelik uzlaşma müessesesi de gündeme gelecek.

İhtisas Komisyonları Gündemi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu "kolluk uygulamaları ve insan haklarının korunması" konusunda bilgilendirecek.

Kaynak: Haber Merkezi