Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaştı. Yıl sonu enflasyon tahmini olarak daha önce açıklanan yüzde 38 lik oran korunurken, 2025 ve 2026 yılları için de sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 luk hedefler yine korundu.

merkez bankası enflasyon raporu neler içeriyor?

TCMB Başkanı Karahan'ın açıklamaları, ekonomik gidişata dair önemli ipuçları içeriyordu. Dezenflasyon sürecinin başladığına vurgu yapan Karahan, kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirginleştiğini belirtti. Yurt içi talebin dengelenme sürecine girdiğini ve bu sürecin güçlenerek devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.

2024 yıl sonu enflasyon tahmini ne kadar?

TCMB, daha önce açıkladığı yüzde 38 lik yıl sonu enflasyon tahmininde herhangi bir değişikliğe gitmedi. 2025 sonu için yüzde 14, 2026 sonu için ise yüzde 9 luk hedefler de aynı şekilde korundu. Bu durum, TCMB'nin mevcut para politikasındaki kararlı duruşunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Enflasyonla mücadelede hangi adımlar atılıyor?

TCMB Başkanı Karahan, dezenflasyon sürecinin başarıyla tamamlanması için sıkı para politikasının sürdürüleceğini açıkladı. Miktarsal sıkılaştırma politikasıyla fazla likiditenin sterilize edildiğini ve bu politikanın önümüzdeki dönemde de kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

Hizmet sektöründe enflasyon ne durumda?

Karahan, hizmet sektöründeki enflasyonun temel mallara göre daha yavaş bir düşüş trendi izlediğine dikkat çekti. Ancak kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüş beklendiğini belirterek, bu alandaki öncü göstergelerin olumlu sinyaller verdiğini ifade etti.

Karahan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı, kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti.

*  Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz.

* Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepte normalleşmenin devamına işaret ediyor. Kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışları iç talepte yavaşlamayı teyit ediyor.

* Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi hizmetler öncülüğünde devam ediyor.

* Üretimdeki azalışın sanayi üretim endeksinin ima etti kadar derin olmadığını öngörüyoruz.

* Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına inmesini bekliyoruz.

*  Çıktı açığında gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının ikinci çeyrekte gerilediği tahmin ediliyor. Çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak.

* Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının içinde seyretti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama öngörülerle uyumlu seyretti. Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama sürüyor. Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükseliş manşete kıyasla sınırlı oldu.

* Ana eğilimdeki yavaşlamada temel mallar öne çıkıyor. Bazı dayanıklı mal kalemlerinde fiyat düşüşü izlemeye başladık.

*  Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlama gecikmeli olarak ortaya çıkmaktadır. Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir.

* Miktarsal sıkılaşma ile fazla likiditeyi sterilize ediyoruz. Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında da işlem yapmaya başlayacak, likidite fazlasını sterilize etmeye devam edeceğiz.


 

Editör: Kazim Bozkurt