AKÜREM'de düzenlenen etkinliğe AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Gürler, AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Civcivoğlu ile birlikte AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Civcivoğlu, AKÜREM Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin'den çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Merkezde tedavisi ve rehabilitasyonu tamamlanan kartal, bayağı şahin ve kızıl şahin Rektör Karakaş, Dekan Civelek ve Müdür Yardımcısı Civcivoğlu tarafından doğaya salındı.

'3 KUŞUMUZU SALDIK'

Kuşların doğaya salınmasının ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Karakaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 3 Mart'ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan edildiğini belirtti. 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü vesilesiyle Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan yaban hayatına ait canlıları gerçek yaşamlarına saldıklarını ifade eden Karakaş, "Sembolik olarak 3 kuşumuzu saldık. Merkezimizde tedavileri tamamlanan diğer hayvanlarımız da kendi doğal ortamlarına salınacak. Yaban Hayatını Koruma Kurtarma Merkezimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile müştereken hizmet veriyor. Özellikle yaralanmış ve bakıma muhtaç, tedaviye muhtaç yaban hayatına ait canlar burada bize getiriliyor ve burada uzman arkadaşlarımız hassasiyetle tedavilerini gerçekleştiriyorlar. Ki bu süreçte de merkezimizi güçlendirdik. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ve üniversitemizden iki eleman da burada çalışmaya başladı" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YABAN HAYATI MERKEZİ BURASI'

AKÜREM Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin, "Bu getirilen hayvanları biz merkezimize aldıktan sonra, genel muayenelerini yapıyoruz, ondan sonra herhangi bir kırık- çıkık veya yaralanma varsa röntgenle veya görüntüleme cihazlarımızla teşhisi koyduktan sonra gerekli tedaviyi yapıyoruz. Türkiye'nin en büyük yaban hayatı merkezi burası. Bu bir ekip şeklinde yaban hayatının sağlığına kavuşması adına, bu hayvanları burada bir ekip olarak en güzel şekilde rehabilite ediyoruz. Daha sonra uçma kafeslerine alıyoruz. Kafeslere aldıktan sonra süre içinde takibini yapıyoruz. Tamamen uçmaya başlamışlarsa doğayla kavuşturuyoruz. Bu vesile ile herkesin Dünya Yaban Hayatı Günü'nü kutluyorum" dedi.

Merkezde tedavisi tamamlanan 7 kuşun ise hafta içinde peyderpey doğaya salınacağı belirtildi. 

Kaynak: DHA