Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye'nin lokomotif sektörlerinin başında gelen tekstil sektörü, artan maliyetler, döviz kurunun öngörülememesi ve ülkenin içerisinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle zor günlerden geçmeye devam ediyor. Fiyat tutturmakta giderek zorlanan Türk tekstilcisi, uluslararası pazarda rekabet gücünü iyice kaybediyor. Konu hakkında Dokuz Eylül'e konuşan Buca Ege Organize Sanayi (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, 2023'ün sektör açısından en zor yıllardan biri olduğunu dile getirirken, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul ise "2024 ile ilgili ne olacağını şu anda kestiremiyoruz. Yani 2024, 2023'e göre daha karanlık geçecek gibi geliyor" dedi.
TEKSTİLCİ FİYAT TUTTURAMIYOR
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, tekstil ihracatında ciddi sorunlar yaşandığını dile getirirken, tekstil sektörünün fiyat tutturmakta zorlandığını ifade etti. Asgari ücretin artışıyla birlikte fiyat tutturmanın daha zor hale geleceğini söyleyen Ertuğrul, asgari ücret noktasında işverene mutlaka devlet tarafından teşvik vermesi gerektiğini vurguladı. Sektörün son iki yıldır kan kaybettiğini altını çizen Ertuğrul, asgari ücretin belirlenmesi noktasında "Daha öncesinde ülkemizin iş gücüyle ile müşteriye karşı olan esnekliğimiz, kaliteli üretim yapmamız ve anında iş bitiriciliğimiz yani çok kısa sürede malı temin edip, göndermemiz bizim rakiplerimizle mücadelemizde bizi bir adım öne geçiriyordu. Ama maalesef özellikle rekabetçi olabildiğimiz bu iş gücü son iki yıldan bu yana bize kan kaybı. Bu tabi özellikle bizim sektörde kendini yoğun olarak hissettirdi. Çünkü bizim sektör biliyorsunuz insan kaynaklarının çok çok fazla olduğu bir sektör. O nedenle yani bizim temennimiz yani asgari ücret belirlerken tüm toplumun uzlaşmak istediği, refah içinde yaşamak istediği bir fiyat belirlensin. İki tarafında fedakarlıkları olsun" ifadelerini kullandı.
'ENFLASYON DİZGİNLENMELİ'
Enflasyonun bir an önce dizginlenmesi gerektiğinin altını çizen Ertuğrul, "Yüksek enflasyon sektörün rekabetçi olmasının önündeki engellerden biri. Düşürülmüş bir enflasyon olsa, biz enflasyonun üzerinde de yani düşük enflasyonun üzerinde maaş verelim, ücret verelim. Ama maalesef enflasyona yetişmek çok güç bu koşullarda. Onun için bir an önce bu enflasyonun düşmesi bizim için çok önemli" diye söyledi.
İHRACATTA KAYIPLAR YÜZDE 16'LARDA
İhracatta kaybın yaklaşık olarak yüzde 16'lara varabileceğini sözlerine ekleyen Ertuğrul, dövizin serbest bırakılmamasının bu kayıpların nedenlerinden olduğunu dile getirdi. Bu kaybın iyimser bir rakam olduğunu belirten Ertuğrul, "Yüzde 15, 16 gibi düşüş bence 2023 için yani koşullara göre iyimser bir rakam. Çünkü 2024 ile ilgili ne olacağını şu anda kestiremiyoruz. Yani 2024, 2023'e göre daha karanlık geçecek gibi geliyor" dedi. Ertuğrul tüm bu olumsuzluklara rağmen sektörün çaba gösterdiğini, 2024'te Türk tekstilcilerinin 4 büyük fuara katılım göstereceğini sözlerine ekledi.
'2023 ÇOK ZOR BİR YIL OLDU'
Tekstil sektörü açısından 2023 yılının çok zor bir yıl olduğunu dile getiren Buca Ege Organize Sanayi (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay ise "Dünyadaki resosyan, faiz artışlarının olması ve talebin düşmesi, dolayısıyla dünyadaki bütün kapasitelerin boşa çıkması problemlere neden oldu. Yalnız Uzak Doğu'da işgücü maliyetleri her zaman Türkiye'nin çok altındaydı. Fakat Türkiye'de döviz baskılandı. Bunu Mehmet Şimşek'in kendisi de ifade etti. 2022 yılında 347 dolar olan brüt asgari ücret 2023 yılında 494 dolar oldu. Uzak Doğu'da bu 150 dolar. Biz zaten Uzak Doğu'nun 2 katıydık. Şimdi ise 3.5-4 katına çıkmış oldu. 347 dolardan 494 dolara çıkınca, hele hele böylesine bir resesyonun olduğu bir yılda rekabette zorlandık. Burada asgari ücretin yüksekliği konu değil. Yüksek enflasyonun paralelinde bir kur artışı olmadı" diye belirtti.
UMUT 2024 İKİNCİ YARISINDA
"Bizim dileğimiz birincisi enflasyonun kontrol altına alınmasıdır" diyerek sözlerine devam eden, "Bu, ülkede yaşayan insanların ciddi bir problemi haline geldi. Hükümetin ifadesiyle; enflasyon kadar kur artışı olacağı için maliyetler fitlenmiş olacak. 2024'ün ikinci yarısı ile birlikte, hem Avrupa Merkez Bankası hem FED hem de TCMB'de faiz indirimleri başlarsa, o zaman finans maliyetleri azalacağı için bir miktar rahatlayacağımızı düşünüyorum" dedi.