Televizyonun 100 yıllık egemenliği dijital platformların yükselişiyle sarsılıyor. İzleyiciler dijital içeriklere yönelirken, televizyon abonelik oranları düşmeye devam ediyor.
Dünya televizyon günü: Dijitalleşme televizyonu gölgede bırakıyor
Her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Televizyon Günü, televizyon izleme alışkanlıklarının yerini hızla dijital platformlara bırakmaya başladığını bir kez daha ortaya koydu. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar, salonların başköşesindeki televizyonları geride bırakırken, dijital platformların yükselişi izleyici davranışlarını kökten değiştiriyor.
Araştırmalara göre, 2023 yılına kıyasla hem ücretsiz yayın hem de ücretli TV izleyicileri %26 oranında azalırken, online yayın platformlarına üye olanların sayısı %57 arttı. Üstelik televizyon kullanıcılarının üçte biri, cihazlarını sadece online içeriklere bağlanmak için kullanıyor.
Türkiye’de televizyon izleme alışkanlıkları değişiyor
Bu küresel dönüşümün etkisi Türkiye’de de görülüyor. Kablolu yayın abonelikleri yıl içinde küçük düşüşlerle 1,46 milyon seviyesine kadar indi. Türk halkının televizyon başında geçirdiği günlük ortalama süre 3,5 saat olarak kaydedilirken, bu süre ABD gibi ülkelerde 5 saate kadar çıkıyor.
Online PR Servisi B2Press’in Kurucu Ortağı Ediz Tokabaş, medya ve iş dünyasının bu dijital dönüşüm sürecine hızla adapte olması gerektiğini vurguladı. Tokabaş, “Son 10 yılda dillendirilen dijitalleşme, şimdi çok daha büyük bir kırılma noktasına geldi” dedi.
“Dijital dönüşüm tüketici davranışlarını kökten değiştiriyor”
Dünya genelinde 5,2 milyar televizyon izleyicisi bulunmasına rağmen, bu kitlenin TV’yi kullanma alışkanlıkları değişiyor. Tokabaş, bu değişimi şöyle değerlendirdi: “Son yıllarda hız kazanan dijital dönüşüm, tüketici davranışlarını tamamen farklı bir noktaya taşıdı. Geleneksel televizyon izleme alışkanlıkları azalırken, online platformlar yükselişte. Bu durum, tüketim alışkanlıklarını bireyselleştiren bir ekosistem yarattı. Artık medya, parmaklarımızın ucunda dönen bir galaksiye dönüştü.”
Tokabaş, bu değişimin markalara yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, “İş dünyası artık daha kişiselleştirilmiş ve etkileşimli kampanyalar yapıyor. Dijital okuryazar kitlelerle bağ kurmak, markaların öncelikleri arasında” dedi.
Reklamcılık dijital dünyada hızla büyüyor
Online PR Servisi B2Press’in analiz ettiği verilere göre, dijital reklamcılığa ayrılan bütçeler hızla artıyor. Tüketiciler online platformlara daha fazla harcama yaparken, markalar da reklam bütçelerini bu alana yönlendiriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde reklamcılık sektörünün, medya ve eğlence endüstrisinin yarısından fazlasını oluşturması bekleniyor.
Tokabaş, markaların dijital dünyada hedef kitleleriyle bağ kurabilmesi için yenilikçi stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı: “Geleneksel PR yöntemlerine meydan okuyan dijital kanallar, tüketicileri ve markaları aynı karede buluşturuyor. B2Press olarak, online platformlar aracılığıyla markaların güçlü bir iletişim kurmasını sağlıyoruz.”