TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte düzenlenen toplantıda kasım ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Gültepe, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 2,1 büyüdüğünü belirtirken, net ihracatın büyümeye katkısının 2,2 puan olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ekonomik büyümesinin, ihracatın desteğiyle devam ettiğine dikkat çeken Gültepe, ekonominin dinamosu olan ihracatın önemini yineledi.
Ancak, kasım ayında beklenen ihracat rakamlarına ulaşılmadığı ifade edildi. Kasım ayında 22,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gültepe, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 düşüş yaşandığını söyledi. Buna karşın, 11 aylık toplam ihracat rakamı 238,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Hizmet ihracatında ise 9 aylık dönemde yüzde 7,4 artış sağlanarak 86,4 milyar dolara çıkıldığı ifade edildi.
Hizmet ihracatı güçlü
Hizmet ihracatında dikkat çeken bir diğer nokta, seyahat, yolcu taşımacılığı ve navlun sektörlerinin öne çıkması oldu. Gültepe, 9 aylık verilerde seyahat sektörünün 43,1 milyar dolar, yolcu taşımacılığının 16,7 milyar dolar, ve navlunun ise 10,1 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Hizmet İhracatçıları Birliğinin tahminlerine göre, ekim ve kasım aylarında toplamda 20,5 milyar dolar değerinde hizmet ihracatının gerçekleştirildiği kaydedildi.
Gültepe, hizmet ihracatında 11 ayda 107 milyar doların aşılarak başarılı bir rakama ulaşılacağını söyledi.
Sektör bazında ihracat artışı
İhracat verilerine bakıldığında, en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler arasında otomotiv ilk sırada yer alıyor. 3,24 milyar dolar ihracatla otomotiv sektörü, kimya (2,54 milyar dolar), hazır giyim (1,49 milyar dolar), elektrik-elektronik (1,46 milyar dolar) ve çelik (1,26 milyar dolar) sektörleri takip ediyor.
Oransal bazda ise en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler, zeytin ve zeytinyağı (yüzde 57), fındık ve mamulleri (yüzde 38), savunma ve havacılık (yüzde 32), su ürünleri ve hayvansal mamuller (yüzde 19) ve tütün (yüzde 17) oldu. Bunun yanı sıra, mücevher sektöründe ise yüzde 46 oranında düşüş yaşandı.
Almanya ile en yüksek ihracat
Ülke bazında ihracat yapılan en büyük pazarların başında Almanya bulunuyor. ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak ise en çok ihracat yapılan diğer ülkeler. Gültepe, 43 ülkede yüzde 50'nin, 96 ülkede ise yüzde 10'un üzerinde ihracat artışı sağlandığını belirtti. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat da 9,4 milyar dolar ile ilk sırada yer aldı. Avrupa kıtasının, Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı ise yüzde 58 olarak hesaplandı.
İhracatın sürdürülebilirliği için rekabetçilik ön plana çıkıyor
Kasım ayında ilk kez ihracat yapan 1306 firma, 76,9 milyon dolar ihracat katkısı sağladı. Ancak Gültepe, kasım ayında parite ihracatına 121,5 milyon dolar negatif etkisi olduğuna da değindi. Yıl sonu hedeflerine ulaşılması için, ihracatın her yıl çift haneli büyüme göstermesi gerektiğinin altını çizen Gültepe, küresel pazarlarda talep yavaşlaması ve rekabetçilik kaybının olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
Gültepe, 2025 hedefleri doğrultusunda, karşılaşılan engellerin kaldırılmasıyla 280 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabileceğini ifade etti.