Temmuz ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin katıldığı Kayseri'deki toplantıda duyuruldu. Mustafa Gültepe, ihracatın yıl başından bu yana dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çekerek, Haziran ayında %10,6 düşen ihracatın Temmuz ayında takvim etkisiyle çift haneli artış gösterdiğini belirtti.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, Temmuz ayında ihracat %13,8 artışla 22,5 milyar dolara yükseldi. Gültepe, "Ocak-Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık ihracatımız 148,8 milyar dolara, 12 aylık ihracatımız ise 261,5 milyar dolara ulaştı. 7 aylık ihracatta %4,1, 12 aylık ihracatta ise %3,4 artış gerçekleşti" dedi.

En Çok İhracat Yapan Sektörler

Hizmet İhracatçıları Birliği'nin çalışmasına göre, Temmuz ayında hizmet ihracatının 10 milyar dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Gültepe, en çok ihracat yapan sektörlerde otomotivin 3,1 milyar dolarla ilk sırada yer aldığını ve onu sırasıyla kimya, hazır giyim ve konfeksiyon, çelik ve elektrik-elektronik sektörlerinin takip ettiğini ifade etti. Gültepe, "Geçen ay 20 sektörümüz ihracatını artırırken, 6 sektörümüz eksi yazdı. Mücevher, %91 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektör oldu. Fındıkta %72, çelikte %24, madencilikte %23, halıda %22,8 ihracat artışı kaydettik. İhracatı daralanlar arasında %42 ile gemi ve yat sektörü ilk sırada yer aldı" dedi.

Fitch'ten ABD'ye faiz indirimi uyarısı Fitch'ten ABD'ye faiz indirimi uyarısı

Tarihi İhracat Rekorları

TİM verilerine göre, Temmuz ayında 60 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan iller İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir olarak sıralandı. Sakarya, Çorum, Giresun ve Düzce ise tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Gültepe, "Bin 173 firmamız ilk kez ihracat yaptı ve yeni firmalarımız ihracatımıza 98,3 milyon dolar katkı sundu. Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar olurken, pariteden kaynaklı 201 milyon dolarlık kayıp yaşadık" dedi.

Avrupa'ya Yapılan İhracatın Önemi

Gültepe, en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya olduğunu belirtti. Birleşik Krallık, Polonya ve Kazakistan’ın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi. "137 ülkeye ihracatımızı artırdık. Ülke gruplarına baktığımızda Avrupa Birliği 9,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı %57 oldu" bilgilerini paylaştı.

Üretim Maliyetlerindeki Artış

2024'e %5 ihracat artışı hedefiyle başladıklarını belirten Gültepe, geçen 7 ayın 5'inde ihracat artarken 2 ayın ekside kaldığını ifade etti. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Gültepe, "Firmalarımız, çarkı döndürmek ve müşteri kaybetmemek için maliyetine hatta zararına sipariş almak zorunda kalıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor" dedi. Üretim maliyetlerinin en az %100 arttığını belirten Gültepe, bazı sektörlerde %120’yi aşan maliyet artışları yaşandığını da sözlerine ekledi.

İç Pazarın Durumu

Gültepe, ekonomi yönetiminin enflasyonla büyük bir mücadele verdiğini ve bu süreçte iç pazarın daraldığını ifade etti. İhracatta vites yükseltmek gerektiğini vurgulayan Gültepe, "İhracatta yavaşlamanın üretim ve istihdama da olumsuz yansımalarının olacağını unutmamalıyız. 7 aylık dönemde artıda olsak da işler arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. Daha fazla oyundan düşmeden ihracatçımıza nefes aldıracak adımların atılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ