Meclis’te görüşülmesi beklenen ve kamuoyunda “süper izin” ya da “işgal yasası” olarak anılan torba yasa teklifi, çevrecileri ve bölge halkını ayağa kaldırdı. Yasa teklifi kabul edilirse, yalnızca Muğla’da 48 köy ve mahallenin boşaltılması gündemde. Nedeni ise kömür madeni için açılması planlanan 400 bin dönümlük devasa alan.
Acele kamulaştırma tehdidi
Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, madencilik şirketlerine sınırsız yetkiler veriyor. Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) yaptığı çalışmaya göre teklif yasalaşırsa, Menteşe, Milas ve Yatağan ilçelerindeki 48 köy “üstün kamu yararı” gerekçesiyle acele kamulaştırma kapsamına alınabilecek. Bu da, bölge halkı için zorunlu göç anlamına geliyor.
400 bin dönüm, 57 bin futbol sahası kadar alan
Yasa kapsamında kömür madeni sahası ilan edilen alanın büyüklüğü 400 bin dönüme ulaşıyor. MUÇEP, bu büyüklüğün 57 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar geniş bir alanda açık kömür madenciliği yapılması, hem insan hem de doğa için büyük bir yıkım" dedi.
“Kömür için köklerimiz yok sayılıyor”
MUÇEP üyesi Umay Karabaş, teklifin sadece ekolojik değil, sosyal bir felaket anlamına geldiğini belirtti:
“Bu yasa sadece doğayı değil, insanları da hedef alıyor. Muğla ölçeğinde bile savaş ya da afet durumlarında yaşanabilecek türden bir zorunlu göç öngörülüyor. Evler, ibadethaneler, mezarlıklar, otlaklar… Yani insanların belleği, tarihi, kültürü yok sayılıyor.”
Karabaş, yasa yürürlüğe girerse Muğla nüfusunun yaklaşık %3’ünün doğrudan etkileneceğini ifade ederek, bunun kuşaktan kuşağa aktarılacak bir toplumsal travma yaratacağını vurguladı.
Tepkiler büyüyor
MUÇEP başta olmak üzere çok sayıda çevre örgütü, meslek odası ve yurttaş yasa teklifine karşı harekete geçti. Yasa yalnızca Muğla’daki köyleri değil, Türkiye genelinde pek çok doğa ve yaşam alanını tehdit ediyor. MUÇEP, kamuoyunu dayanışmaya ve mücadeleye çağırdı:
“Bu sadece Muğla’nın değil, hepimizin meselesi. Toprağımızı, suyumuzu, ormanlarımızı kömüre kurban etmeyeceğiz.”