Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 büyüdü. Bu oran, ekonomistlerin yüzde 3 civarında olan büyüme beklentilerinin altında kaldı. Çeyreklik bazda ise büyüme sadece yüzde 0,1 ile sınırlı oldu.

Sanayi Sektörü Daraldı, Hizmetler Büyüme Sürdürdü

GSYH'yi oluşturan sektörler incelendiğinde, diğer hizmet faaliyetleri, inşaat, tarım, gayrimenkul, bilgi ve iletişim ile finans ve sigorta faaliyetleri büyüme gösterdi. Hizmetler sektörü genel olarak büyümeye devam ederken, sanayi sektörü ise yüzde 1,8 daraldı. Sanayi sektöründeki bu daralma, ekonomideki yavaşlamanın önemli bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Hanehalkı Tüketimi ve İhracat Arttı, İthalat Azaldı

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ve mal ve hizmet ihracatı ikinci çeyrekte arttı. İthalat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldı. İthalattaki düşüş, iç talepteki yavaşlamanın ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle açıklanabilir.

İşgücü Ödemeleri ve Net İşletme Artığı Yükseldi

İşgücü ödemeleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 112,4 arttı. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 47,7 arttı. İşgücü ödemelerindeki artış, asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların etkisiyle açıklanabilir.

4 yıl sonra ilk! Fed sürpriz faiz kararını açıkladı 4 yıl sonra ilk! Fed sürpriz faiz kararını açıkladı

Ekonomistler Büyümedeki Yavaşlamayı Değerlendirdi

Ekonomistler, Türkiye ekonomisindeki büyümedeki yavaşlamanın birkaç nedeni olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında küresel ekonomideki yavaşlama, yüksek enflasyon, faiz oranlarındaki artış ve iç talepteki zayıflama sayılabilir. Enflasyon ve faiz oranlarındaki artış, tüketici ve yatırımcı güvenini olumsuz etkiliyor.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ