Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkilileri, TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda sundukları raporda, Türkiye’nin nüfus yapısında önemli değişiklikler yaşandığını belirtti. TÜİK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Metin, Sosyal İstatistikler Daire Başkanı Turgay Altun ve Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, ülkenin “çok yaşlı ülkeler” statüsüne girdiğini ifade etti.
Kadın ve erkek istihdamında dikkat çeken farklar
Kadınların istihdam oranının 2014’te %26,3 iken 2023’te %31,3’e yükseldiği, aynı dönemde erkeklerin istihdam oranının ise %64,6’dan %65,7’ye çıktığı açıklandı. Kadınların iş gücüne katılımı erkeklere göre daha hızlı artarken, evde 3 yaşından küçük çocuk bulunmasının kadınların çalışma hayatını sınırladığı vurgulandı.
Yaşlı nüfus artışı tehlike sinyalleri veriyor
TÜİK, 65 yaş üstü nüfusun oranının %10’u geçtiğini ve bu durumun Türkiye’yi “çok yaşlı ülkeler” statüsüne taşıdığını belirtti. 2023 itibarıyla 85 milyon 372 bin olan Türkiye nüfusunun, 75 yıl sonra 54 milyona düşeceği ve bu nüfusun yarısının 65 yaş üstünde olacağı öngörülüyor.
Yaşam beklentileri düşüyor
TÜİK verilerine göre, kadınlar için doğuşta beklenen yaşam süresi 80, erkekler için ise 74,7 yıla geriledi. Pandemi ve doğal afetlerin bu düşüşte etkili olduğu ifade edildi. Erkeklerin, kadınlara göre daha kısa yaşadığı ancak daha uzun süre sağlıklı kaldığı belirtildi.
Eğitim düzeyi gelir eşitsizliğini azaltmıyor
Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe erkeklerle aralarındaki fark azalıyor, ancak gelir eşitsizliği devam ediyor. Üniversite mezunu erkekler, kadınlara göre %17,9 daha fazla gelir elde ederken, lise mezunlarında bu fark %20’ye ulaşıyor. Ulaştırma ve depolama sektöründe kadınların erkeklerden daha fazla kazandığı istisna olarak dikkat çekiyor.
Ortalama evlenme yaşı yükseliyor
Kadınlarda ilk evlenme yaşı ortalama 25,7’ye, erkeklerde ise 28’e çıktı. Tunceli, erkeklerde en yüksek evlenme yaşına sahip il olarak öne çıkarken, kadınlarda da benzer şekilde ilk sırada yer alıyor.
Kadına şiddet oranları endişe verici
15-24 yaş grubundaki kadınlar arasında tüm şiddet türlerinin yaygın olduğu açıklandı. Özellikle duygusal şiddetin bu yaş grubunda yüksek olduğu vurgulandı.