Ömer Ceylan- Bayraklı’da Strabon’un M.Ö. 64 yılında yazdığı Geografika adlı eserinde, Bayraklı ve Meles Nehri etrafında yaşanan koku ve taşkın sorunlarına dikkat çekmiş olduğunu anlatan Soyer, “Peki yirmi yüz yıl boyunca hala aynı noktada mıyız?” diye sordu. Görev yaptığı 5 yıl boyunca çalışmalarla, Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2023 yılında iç körfezin 10 noktasında ‘Denize girilebilir’ raporu verdiğinin altını çizdi.

I M G 7426

Körfez Sorunu ve Soyer’in Çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönem başkanı Tunç Soyer, mevcut başkan Cemil Tugay’a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Soyer, "Bizim hiçbir çalışmamız yokmuş gibi konuşuyor. Oysa Körfez için büyük yatırımlar yaptık ve sonuçlar olumlu" dedi. Tugay’ın, Körfez’deki kirliliğin son 10 yılda arttığına yönelik açıklamalarına da yanıt veren Soyer, "Narlıdere Metrosu açıılış tarihin olan 24 Şubat’ta Körfez’de yunus gördük. Görev sürem içinde dünya bankası kredi paketi kapsamında 110 milyon Euro, Fransız Kalkınma Ajansı ile 100 milyon Euro, Kapasite artışı için 50 milyon Euro  geri ödemesiz ana para 260 milyon Euro 10 yıllık finansman kaynağı derhal hayata geçirilmelidir. Körfez’de yüzeceğim derken ne hayal kuruyordum ne popülizm yapıyordum. Belediye başkanı olduğum için sorumluluğum gereği söylemiştim. İzmir’in en yaşamsal konusu için kaybedilecek vakit yok. 15 yıllık yerel yönetim deneyimimle söylemek istiyorum. Kimse hayali düşmanlar, siyasi müttefikler aramasın. Körfez İzmir’in canıdır, varlık nedenidir. En öncelikli sorumluluktur. Bu şehrin yerel yöneticileri Körfez’de yüzeceğim demeli ve gereğini yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

I M G 7429

Türk sinemasının önemli ismi Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti Türk sinemasının önemli ismi Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti

Körfezde Kirlilik Tarihi: 1986'dan Bugüne

Soyer, Körfez’de kirlilik ve kokunun 1986 yılına kadar bir kader gibi kabul edildiğini, ancak 2000 yılında Büyük Kanal Projesi ile bu sorunun büyük ölçüde çözüldüğünü belirtti. "Körfezdeki koku tamamen giderilemedi çünkü sığlaşma ve teknik hatalar devam ediyor" diyen Soyer, projelerdeki eksiklerin çözülmesi için çaba gösterdiklerini anlattı.

I M G 7424

300 Km Yağmur Suyu Kanalı Yapıldı

Yaşayan Körfez Projesi kapsamında önemli adımlar attıklarını belirten Soyer, 5 yıl içinde 300 km yağmur suyu ayrıştırma kanalı inşa ettiklerini söyledi. Bu çalışmaların Körfez’in temizliğine katkı sağladığını belirten Soyer, "Körfezin ölmesine izin veremezdik" dedi.

Gediz Nehri'nin Rolü ve Derelerin Temizliği

Körfezdeki kirliliğin yalnızca iç kaynaklardan değil, dış etkenlerden de etkilendiğini belirten Soyer, özellikle Gediz Nehri’nin orta Körfez'i kirlettiğini vurguladı. "Gediz mutlaka bu sürece dahil edilmeli" diyen Soyer, derelerin ıslahı için de büyük çaba harcadıklarını ve 142 bin ton malzeme çıkardıklarını açıkladı.

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Revizyonu

Soyer, Çiğli’deki atık su arıtma tesisinin 23 yıldır revize edilmediğini ve büyük bakım ihtiyaçları doğduğunu belirtti. "Bu tesisin üç fazını tamamen yeniledik ve 250 milyon TL’lik yatırımla eski kapasitesine getirdik" diye konuşan Soyer, tesisin 2050 yılına kadar İzmir’in ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.

Yeni Projelerle Körfezde Yüzülebilecek

Soyer, Karabağlar ve Narlıdere’de yeni atık su arıtma tesislerinin projelerinin tamamlandığını belirterek, "Bu tesislerin devreye girmesiyle birlikte Körfez’in temizliği daha da artacak. Hedefimiz yaşayan ve yüzülebilir Körfez yaratmak" dedi.

Soyer'den Sert Eleştiri: “Asıl Kamu Zararı Bu!”

Tunç Soyer, İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın Körfez’deki kirlilikle ilgili son 10 yıla dair yaptığı açıklamaların bilimsel dayanağının olmadığını söyledi. "Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına göre 2023 yılında Körfez'de denize girilebilir" diyen Soyer, Tugay’ın açıklamalarını eleştirerek, "Bizim hiçbir çalışmamız yokmuş gibi konuşmak asıl kamu zararına yol açar" ifadelerini kullandı.

"Gediz Nehri Eski Yatağına Çevrilmeli"

Soyer, Gediz Nehri'nin eski yatağına döndürülmesi gerektiğini ve bu konuda hem üniversitelerden hem de bakanlıktan onay aldıklarını belirtti. Bu projeyle Körfez’in temizliğine büyük katkı sağlayacaklarını dile getiren Soyer, projelerin hayata geçirilmesi için gerekli tüm adımların atıldığını vurguladı.

Tugay'a Yanıt: "Bilimsel Dayanak Yok!"

Soyer, İzBB Başkanı Cemil Tugay'ın son 10 yıldaki kirliliğe yönelik sözlerini eleştirirken, "Bu açıklamaların hiçbir bilimsel dayanağı yok" dedi. Tugay’ın Körfez’deki kirliliğin en fazla arttığı döneme işaret ettiği açıklamaların gerçeklikten uzak olduğunu söyleyen Soyer, Sağlık Bakanlığı’nın raporlarına dayanarak bu iddiaları çürüttü.

‘ENTELEKTÜEL FANTEZİSİ DEĞİL, DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLER’


Soyer "İklim değişikliği, su kaynaklarında daralma yaratıyor. Mevcurtu su kaynaklarının korunması öncelik olmalıdır. Suyu yeniden kazanma ve alternatif su kaynaklarının yaratılması gerekiyor. Doğa temelli, sünger kent projesi mutlaka sürüdürülmeli. Ev taşkınlarını azaltan, uygulamalardan vazgeçilmemelidir. Entelektüel fantezisi değil, doğa temelli çözümlerin ilk adımı bunlar. Suyun yeniden kazanılması düşük bir potansitel taşır. Geri kazanılmış su, açılacak kanallar vasıtasıyla Menemen Ovası’na tahsis edilecektir. Tarımsal sulamada kullanılması için arıtılan su çiftçiyi mutlu etti. Atık su arıtma tesisinden çıkan su tarımda kullanılmaya başlamıştı. O gün çiftçinin mutluluğu gözümden gitmiyor. Çiğli’deki atık suyun da bu şekilde yapılması ekonomiye de tarıma büyük etki sağlayacaktır." dedi

Körfezde yüzeceğim demek bir başkanın görevidir!

Soyer , sözlerini “Bir belediye başkanı körfezde yüzeceğim demelidir, bu görevidir. Mevcut belediye başkanı bizim hiçbir çalışmamamız yok gibi konuşuyor. Hepimizin parasını yatırdık biz oraya ortada bir sonuç var ve olumlu, bunun takibini yapıp devamını getirmeliyiz. Asıl kamu zararı o” diyerek noktaladı...

Kaynak: ÖMER CEYLAN