Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi 4 bin öğretmenin katılımıyla bir anket düzenledi. Ankette, öğretmenlerin mülakat sistemine bakışı, ekonomik durumları, eğitimde şiddet gibi konular masaya yatırıldı. Anketin sonuçları, öğretmenlerin karşılaştığı zorlukları ve beklentilerini net bir şekilde ortaya koydu.

Mülakata karşı büyük tepki

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 89'u, mülakata karşı olduklarını belirtti. Bu oran, öğretmenlerin işe alım süreçlerine dair ciddi bir memnuniyetsizlik yaşadığını gösteriyor. Ayrıca, öğretmenlerin yüzde 68'i, daha iyi bir iş fırsatı bulsalar öğretmenliği bırakabileceklerini ifade etti.

Ekonomik durum ve ek işler

Ekonomik sıkıntılar da öğretmenlerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Yüzde 56,8'i ekonomik durumunu orta, yüzde 39'u ise kötü olarak tanımladı. Ayrıca, yüzde 13'ü meslekleriyle ilgisi olmayan ek işler yaparak daha iyi bir yaşam standardı sağlamaya çalıştığını belirtti.

Eğitimde şiddet

Ankette, öğretmenlerin karşılaştığı eğitimde şiddet de önemli bir yer tuttu. Yüzde 37'si velinin sözlü şiddetine maruz kaldığını, yüzde 33'ü ise psikolojik şiddet gördüğünü belirtti. Fiziksel şiddet ise daha az yaygın; yüzde 3,9'u veli tarafından, yüzde 3,8'i ise öğrenci tarafından fiziksel şiddet gördüğünü söyledi.

e-YDS 2025/1 ne zaman? Sınav süresi ve detaylar açıklandı e-YDS 2025/1 ne zaman? Sınav süresi ve detaylar açıklandı

Öğrencilerin beslenme sorunu ve güvenlik ihtiyacı

Anketin bir diğer önemli bulgusu ise öğrencilerin beslenme sorununa ilişkin oldu. Yüzde 51'i öğrencilerin beslenme problemi yaşadığını belirtirken, yüzde 85,3'ü ise bu sorunun çözümü için okullarda bir öğün yemek verilmesi gerektiğini düşündü.

Öğretmenler, aynı zamanda okullarda özel güvenlik istihdamı yapılmasının gerekli olduğuna inanıyor. Bu, okul güvenliğinin artırılmasına yönelik bir diğer taleptir.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne eleştiri

Anketteki bir diğer dikkat çeken sonuç ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hakkında oldu. Yüzde 56,7'si, modelin olumsuz etkilerini vurgularken, sadece yüzde 12,5'i bu modeli olumlu bir çalışma olarak değerlendirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ