HABER MERKEZİ-Türkiye’de her 10 Nisan-16 Nisan arası Polis Haftası olarak kutlanıyor. Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş günü başlayan Polis Haftası ve Türk Polis Teşkilatı hakkındaki merak edilen soruları yanıtladık. İşte detaylar…
TÜRK POLİS TEŞKİLATI KİM TARAFINDAN KURULDU?
Türk Polis Teşkilatı, Türkiye’nin en eski kurumlarından biridir. Osmanlı Devleti’nde kurulup, Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyetlerine devam eden Türk Polis Teşkilatı, 1845 yılında dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından kurulmuştur.
TÜRK POLİS TEŞKİLATI’NIN TARİHÇESİ NEDİR?
Türk Polis Teşkilatı'nın temelleri, 10 Nisan 1845'te İstanbul'da "Polis" adıyla kurulan bir teşkilatla atılmıştır. Yeni kurulan polis teşkilatının görevleri, aynı tarihte yayımlanan "Polis Nizamnamesi"nde belirlenmiştir. Tanzimat ve Islahat hareketleri çerçevesinde, Avrupa'daki örnekler doğrultusunda bir polis teşkilatının kurulmasına yönelik adımlar, 1876'da birinci meşrutiyetin ilanından sonra hükümet programında yer almıştır. Program gereği, 1879'da "Zaptiye Nezareti" kurulmuştur.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bugünkü görevlerini yürüten "Zaptiye Nezareti", 1909'da kaldırılmış ve yerine "Dahiliye Nezareti"ne bağlı, polis işlerinin yürütülmesiyle görevli "Emniyeti Umumiye Müdürlüğü" ve İstanbul vilayetine bağlı bir polis müdürlüğü oluşturulmuştur. Emniyeti Umumiye Müdürlüğü'nün görevi, 9 Aralık 1913'te çıkarılan "Dahiliye Nezareti Teşkilat Nizamnamesi"nde "Memleketin emniyet ve inzibatına taalluk eden her türlü umum ve muamelatı takip etmek ve polis teşkilat ve mekteplerini idare etmek" olarak belirlenmiştir. Emniyeti Umumiye Müdürlüğü, başlangıçta "emniyet", "memurin", "levazım", "muhasebe" ve "tahribat" şubelerinden oluşmuştur. İlerleyen yıllarda ise "heyet-i istihbariye", "seyrüsefer", "ecanip" ve "takibat-ı adliye" gibi birimler eklenmiştir. Polis Nizamnamesi, 21 Mayıs 1913'te çıkarılmış ve polisin örgütlenmesi, görev ve yetkileri, derece, sınıf, mesleğe giriş, yükselme ve diğer tüm özlük işleri, soruşturma, yargılama, istifa, tayin, izin, cezalandırma, levazım işleri, kıyafeti ve davranış biçimleri ile polis karakolları ve görevleri yeniden düzenlenmiştir. Kurtuluş Savaşı'nın başarısıyla birlikte İstanbul'u da kontrol altına alan Milli Hükümet, Osmanlı Devleti'nin "Emniyeti Umumiye Müdürlüğü"nü "İstanbul Polis Müdürlüğü"ne dönüştürdü. Böylece Mondros Mütarekesi ve Kurtuluş Savaşı koşullarında ortaya çıkan ikili polis sistemi birleştirilerek, bütünlük sağlandı.
Ankara'da Milli Hükümetin kurulmasından sonra "Emniyeti Umumiye Müdürlüğü"nü 1920'de Erzurum Milletvekili Mustafa Durak Bey tarafından kurulmaya başladı. Cumhuriyet döneminde ilk Emniyet Umum Müdürlüğü görevini 24 Ekim 1923-6 Şubat 1924 tarihleri arasında İsmail Hamit Oktay üstlendi. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilirken, Türkiye Cumhuriyeti zayıf bir polis teşkilatını devraldı. Ancak geçen yıllarda sağlanan imkanlarla, ulusal ve uluslararası alanda başarılı çalışmalara imza atan Türk Polis Teşkilatı oluşturuldu.
POLİS HAFTASI MESAJLARI…
-Bu Polis Haftası'nda tüm polislerimizin güçlü ve sağlıklı olmalarını dilerim. Görevleri sırasında her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum.
-Polis teşkilatımızın, her zaman ülkemizin güvenliği ve huzuru için çalıştığını biliyoruz. Bu hafta, polislerimize minnettarlığımızı ve takdirimizi göstermek için fırsatımız var. Her birinize Polis Haftası'nız kutlu olsun!
-Polis Haftası, bize toplumumuzu koruma ve hizmet etme konusunda büyük fedakarlıklar yapan polislerimizin önemini hatırlatıyor. Bu hafta, tüm polislerimize teşekkür etmek ve onların değerli çalışmalarına saygı göstermek için bir fırsat. Hepinize en iyi dileklerimle Polis Haftası'nızı kutluyorum!
-Polislerimiz, her gün ülkemizdeki suçlarla mücadele ederken büyük bir risk alıyorlar. Bu Polis Haftası'nda, onların yaptığı fedakarlıkları ve zorlu görevleri takdir etmek istiyoruz. Sizlere minnettarız ve Polis Haftası'nızı kutlarız.
-Polislerimiz, toplumumuzu güvenli ve huzurlu tutmak için hayatlarını riske atıyorlar. Bu hafta, tüm polislerimize saygı duyarak ve takdir ederek Polis Haftası'nı kutluyoruz. Her birinize teşekkür ederiz.