BTSO ve Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, 'Türkiye-Macaristan İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri' düzenlendi. BTSO Ana Hizmet Binası’ndaki toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve iki ülkeden iş insanları katıldı. Etkinlikte, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Komitesi Başkanı Andras Rev ve 11 Macar firmanın temsilcilerinden oluşan Macar heyeti ile Bursa iş dünyası temsilcileri ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

'BURSA-MACARİSTAN TİCARET HACMİ 250 MİLYON DOLAR SEVİYELERİNDE'

Toplantının açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye ve Macaristan’ın köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin, son yıllarda hızla geliştiğini belirten Şener konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolara yaklaştı. Ancak özel sektör olarak, devlet liderlerimizin belirlediği 6 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor. Bursa ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilere baktığımızda ise ticaret hacmimizin 250 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Macaristan ile ticari ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak amacıyla bir aradayız. Ev sahipliği yaptığımız bu önemli etkinlikte, hem iki ülke arasındaki işbirliğini hem de iş insanlarımız arasındaki ticareti artırmayı hedefliyoruz. Toplantımızın her iki ülke iş dünyası için faydalı olacağına inanıyorum." 

'MAKİNE-METAL SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ FIRSATLARA SAHİBİZ'

Türkiye ve Macaristan’ın, makine-metal ve otomotiv sektörlerinde birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu ifade eden Şener, “Bu sektörlerde işbirliği için önemli fırsatlara sahibiz. Makine endüstrisi, Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörlerinden biri konumunda. Sektör geride kalan yılda 25 milyar doları aşan ihracatıyla yeni bir rekora imza attı. Bursa'mız da makine endüstrisinin dünya çapındaki üretim merkezleri arasında yer alıyor. Gelişmiş alt yapısı, genç ve eğitimli işgücü, güçlü tedarik zinciri ve katma değerli üretim becerisi ile Bursa gerek iç piyasa gerekse de uluslararası pazarlarda oldukça rekabetçi bir konuma yükseldi. BTSO olarak bizler de gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, Bursa’nın bu konumunu daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz. Başta TEKNOSAB, KOBİ OSB, BUTEKOM, BUTGEM, Enerji Verimliliği Merkezi ve Model Fabrika gibi ülke ekonomisine değer katan projelerimizle, Bursa'mızı ülkemizde ve bölgemizde ayrıcalıklı şehirler arasına taşıyoruz” dedi.

'TÜRK İŞ İNSANLARININ YANINDAYIZ'

Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, BTSO’ya ev sahipliği için teşekkür etti. Bursa’ya potansiyel ortak olarak Macaristan’dan bir ilin ticaret ve sanayi odasını değil, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nı getirdiklerini vurgulayan Büyükelçi Matis, “Türkiye’deki temsilciliklerimizle birlikte ocak ayında daha büyük bir ekiple yeniden Bursa’ya gelmek istiyoruz. Daha geniş bir hedef kitleye, Macaristan’daki ticaret ve yatırım fırsatlarını tanıtmak istiyoruz. Türk iş insanlarının her zaman yanındayız ve onlara destek vermeye hazırız” diye konuştu.

'TÜRKİYE-MACARİSTAN DOSTLUK ANLAŞMASI’NIN 100. YILI'

Konuşmasında Türkiye ve Macaristan arasındaki siyasi ilişkilere değinen Büyükelçi Matis, “İkili ilişkilerimiz sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Önümüzdeki hafta bir Macar Bakan Türkiye’ye geliyor. Geçen hafta ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Macaristan’daydı. Yüksek düzeyli görüşmeler hızla devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında ilk uluslararası anlaşmasını Macaristan ile imzalamıştı. Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. yılında, 18 Aralık’ta Macaristan’da düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katılacak. Burada 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nın da açılış programı yapılacak” dedi.

'BURSA TİCARİ İLİŞKİLERİMİZDE ÇOK İYİ BİR ALTERNATİF OLDU'

Büyükelçi Viktor Matis, iki ülke ilişkilerinde en büyük potansiyelin ise ekonomi alanında olduğunu vurguladı. Türkiye-Macaristan ticaret hacminin, 2023 yılında 4 milyar doları aşmasını beklediklerini ifade eden Matis, “Ancak çok daha iyisini başarabilecek potansiyele sahibiz. Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı’nın bu yönde önemli faaliyetleri var. Ajansın İstanbul merkezli ofisi iki ülke iş insanlarını bir araya getiriyor. Diğer taraftan Macaristan’ın Türkiye’de, 4 Ticaret Müşaviri görev yapıyor. Bursa bizim için Türkiye’deki en önemli potansiyel ortaklar arasında yer alıyor. Bursa ekonomik açıdan ikinci İstanbul oldu, bunu net bir şekilde görüyoruz. Bursa bizim için ticari ilişkilerimizde çok iyi bir alternatif oldu” ifadelerini kullandı. 

'PANDEMİ SONRASI TÜRK TEKSTİLİNE İLGİ ARTTI'

Macaristan’ın son yıllarda çok sayıda doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyleyen Büyükelçi Matis, Türk inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların da Macaristan’da önemli işler yaptığını kaydetti. Büyükelçi Matis, pandemi ardından Macaristan’da Türk tekstil ürünlerine de ilginin arttığını söyledi.

Kaynak: DHA