2023, enerji piyasalarında birçok rekorun kırıldığı bir yıl olarak kaydedildi. Küresel düzeyde enerji talebi, pandemi öncesindeki seviyelere dönerken, ham petrol üretimi tarihinde ilk kez 100 milyon varilin üzerine çıktı. Kömürün enerji üretimindeki yerini koruduğu gözlemlenirken, yenilenebilir enerji kaynakları hızla büyüdü.

Samsunspor - Fenerbahçe Maçı Bilgileri Samsunspor - Fenerbahçe Maçı Bilgileri

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KÖMÜRÜN ÜSTÜNLÜĞÜ

Rapora göre, küresel elektrik üretimi 2023'te %2,5 artarak 29.925 TWh seviyesine yükseldi. Elektrik üretiminde kömürün payı %35 olarak belirlenirken, doğalgazın payı %23'e geriledi. Yenilenebilir enerji kaynakları ise toplam üretimde %30'a ulaştı.

GÜNEŞ VE RÜZGÂRDA ARTAN YATIRIM

Güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitelerindeki hızlı büyüme, 2023'te de devam etti. Yeni kurulan güneş ve rüzgâr enerji santralleri toplamda 462 GW kapasite ekledi. Bu artışın %75'i güneş enerjisinden sağlanırken, Çin'in bu alandaki rolü büyük oldu.

ENERJİ AÇLIĞI VE PARİS HEDEFLERİNDE GEÇİKME

Rapor, küresel sıcaklıkların artmasıyla 2023'ün rekor sıcaklık yılı olarak kayıtlara geçtiğini belirtiyor. Fosil yakıtların aşırı tüketimi ve bunun sonucunda ortaya çıkan emisyonlar, enerji piyasaları ve ekonomiler üzerindeki etkileriyle birlikte ele alınıyor.

TÜRKİYE'NİN YENİLİKÇİ YAKLAŞIMI

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Türkiye'nin enerji alanında hızla büyüyen bir aktör haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin net sıfır 2053 hedefiyle iklim değişikliğiyle mücadele ettiğini ve elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakları ön planda tuttuğunu ifade etti. Türkiye'de doğal gaz tüketimi %5,5, kömür tüketimi ise %6,3 azaldı.

Editör: Utku Çelik