Türkiye'de tüketilmeyen ancak ihracat için avlanan deniz salyangozu, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yılın ilk 6 ayında Güney Kore başta olmak üzere 7 ülkeye 8 milyon 425 bin 995 dolarlık deniz salyangozu ihracatı yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin verileri neler söylüyor?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye'de tüketimi olmayan deniz salyangozu sadece ihracat amacıyla avlanıyor. Ocak-haziran 2023 döneminde 6 milyon 532 bin 120 dolar değerinde olan deniz salyangozu ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 29 artış göstererek 8 milyon 425 bin 995 dolara ulaştı.

Miktar olarak da geçen yılın ilk yarısında 603 ton olan deniz salyangozu dış satımı, bu yılın aynı döneminde 750 tona yükseldi. Güney Kore, Çin, Japonya, Tayvan, ABD, Ukrayna ve Romanya'ya deniz salyangozu ihraç edildi. Güney Kore, 3 milyon 593 bin 161 dolarla 7 ülke arasında başı çekti.

"Avlanan ürünün tamamı işlenip ihraç ediliyor"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, deniz salyangozunun ülkeye döviz girdisi sağlayan bir ürün olduğunu belirtti. İç piyasada tüketimi olmadığından avlanan ürünün tamamının işlenip ihraç edildiğini vurgulayan Kalyoncu, deniz salyangozu ihracatının her yıl ürün rekoltesine bağlı olarak değiştiğini ifade etti.

Kalyoncu, Türkiye'de tüketilmeyen bir ürünün değere dönüştürülüp ihraç edilmesinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Uzak Doğu sofralarında daha çok tüketilen bu ürünün ihracatının ilerleyen günlerde daha da artacağını düşünüyoruz. Deniz salyangozu, ülkemize döviz kazandırmasının yanı sıra denizlerdeki diğer canlılar açısından ekosistemin korunmasına da katkı sağlıyor. Bu nedenle avlanma mevsimlerinin her ürüne göre belirlenmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda yapılacak düzenlemelerle ihracatın daha da artacağını umuyoruz."

Kaynak: HABER MERKEZİ