AB Konseyi, 14-15 Aralık'ta düzenlenecek olan liderler zirvesi için gündem belirlerken, Türkiye konusunu tartışma gündeminden çıkardı. Liderlerin, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB-Türkiye ilişkilerini değerlendiren raporunu ele alması öngörülüyordu.

Uluslararası Gelişmeler Nedeniyle Ertelemeye Gidildi

Ancak AB yetkilileri, uluslararası alandaki son gelişmelerin etkisiyle, Türkiye konusunun bu hafta düzenlenecek olan zirvenin tartışma gündeminde yer almayacağını bildirdi. BBC'ye konuşan üst düzey bir AB diplomatı, "Uluslararası gündemdeki diğer konular nedeniyle AB Konseyi, Türkiye konusunu bu zirvede tartışma gündemine dahil etmeyeceklerini bizlere iletti. Muhtemelen Türkiye konusu daha sonraki AB zirvelerinin birinde, büyük ihtimalle Mart 2024'te yapılacak zirvede tartışılacak" şeklinde açıklama yaptı.

Raporun Etkisi Gelecek Zirvelerde Konuşulacak

Diplomat, Türkiye konusunun bu zirvede yer almamasına rağmen, Borrell'in hazırladığı rapora dair tespit ve önerilere, Aralık zirvesinin sonuç bildirgesinde atıfta bulunulmasını beklediklerini vurguladı. Borrell'in raporu, geçen ay kamuoyuna açıklanmış; ilişkilerdeki kırılganlığa rağmen diyalog önerileri içermişti.

Almanya: Borrell Raporunu Memnuniyetle Karşılıyor

Alman hükümet kaynakları, Borrell'in raporunu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bu rapor ışığında, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda stratejik bir tartışmanın önümüzdeki haftalarda devam edeceğini ifade etti. Üst düzey bir Alman diplomat, "Türkiye'nin kolay bir ortak olmadığı gerçeği ortada. Ama bizim için önemli bir ortak olmaya devam ediyor. Borrell’in raporu, ilişkilerdeki mevcut durumu net ve objektif bir şekilde ortaya koyuyor. Öneriler bölümünde de son derece yapıcı bir yaklaşım var. Bunları önümüzdeki dönemde tartışmak istiyoruz" dedi.

AB Zirvesi: Ukrayna ve Diğer Hararetli Tartışmalar Bekleniyor

14-15 Aralık'ta gerçekleştirilecek AB zirvesinde, Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar ve Ukrayna ile AB müzakerelerinin başlaması gibi konuların hararetli tartışmalara neden olması bekleniyor. AB içinde, Almanya, Polonya ve Baltık ülkeleri, Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını savunurken, özellikle Macaristan'ın buna itirazları devam ediyor. Macar hükümetinin Ukrayna'ya yapılacak mali yardım konusundaki çekinceleri, zirvede dikkat çekecek.

Kaynak: BBC