Türkiye'nin e-ticaret hacmi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon lira seviyesine ulaştı. Ticaret Bakanlığı, bu önemli gelişmeleri içeren "Türkiye'de e-Ticaretin Görünümü Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı.
Büyüme ve Gelişim
Raporda, e-ticaretin GSYH içindeki durumu ve genel ticaret ile perakende ticaret içindeki yerine odaklanıldı. Türkiye'nin e-ticaret hacmi geçen yıl büyük bir ivme kazanarak 1,85 trilyon liraya yükseldi. Ayrıca işlem sayısı da yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adete ulaştı. Önümüzdeki dönem için ise e-ticaret hacminin 3,4 trilyon lira, işlem sayısının ise 6,67 milyar adet olması öngörülüyor.
Sektörler Arası Dağılım
e-Ticaret hacminin genel ticaret hacmi ve GSYH içindeki payları da raporda ele alındı. 2019'da genel ticaret hacmine oranı yüzde 10,1 iken, geçen yıl bu oran yüzde 20,3'e çıktı. GSYH içindeki payı ise yüzde 6,8 olarak kaydedildi.
İl Bazlı Analiz
Ticaret Bakanlığı, e-ticaretin iller bazındaki durumunu inceleyen bir endeks oluşturdu. Rapora göre, e-ticarette en yüksek uyumu gösteren iller; İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli oldu.
İşletme ve Kullanıcı Profili
Geçen yıl Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayısı 559 bin 412'ye ulaşırken, pazar yerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı 540 bin civarına çıktı. Kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısı ise 35 bini aştı. İşletmelerin büyük çoğunluğunu şahıs şirketleri oluşturdu.
İşlem ve Harcama Trendleri
e-Ticaretin en yoğun olduğu dönem, kasım ayında gerçekleşti. Bu dönemde e-ticaret hacmi, yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üzerinde seyretti. En fazla harcama ise 29 yaşındaki tüketiciler tarafından gerçekleştirildi ve alışverişlerin çoğu mobil uygulamalardan yapıldı.
Kargo Gönderimi ve Dağıtımı
Teslim edilemeyen kargo gönderilerinin nedenlerine bakıldığında, müşterinin gönderiyi kabul etmemesi en sık karşılaşılan sebep olarak belirlendi. İstanbul, en çok kargo gönderimi ve alımı yapılan il olarak öne çıktı. En çok kargo gönderimi yapılan ilçe ise Bağcılar oldu.
Ürünler ve Sektörler
e-Ticaret yoluyla en çok satılan ürünler arasında ayakkabı, cep telefonu, bilgisayarlar, mutfak eşyaları, beyaz eşyalar ve gıda ürünleri öne çıktı. Özellikle gıda ve yemek sektöründe ise meyve, sebze, et ve içeceklerin talebi dikkat çekti.