Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+" seviyesinden "BB-" seviyesine çıkardığını duyurdu ve kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Türkiye Ekonomisinde Önemli Değişimler
S&P'nin yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikası sayesinde Türk yetkililerin lira üzerinde istikrar sağlama, enflasyonu düşürme, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırma çabalarının olumlu sonuçlar verdiği ifade edildi.
Ayrıca Türkiye'nin dünya ile olan tasarruf açığının daraldığına dikkat çekilerek cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüşün kaydedildiği vurgulandı.
Durağan Görünümün Nedeni
Açıklamada kredi notu görünümünün yetkililerin hala yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki planlarına yönelik önümüzdeki 12 aydaki dengeli riskleri yansıtmak amacıyla durağan olduğu belirtildi.
Not Yükselişinin Koşulları
S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına, ayrıca yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden sağlanması halinde notun bir kez daha yükseltilebileceğini ifade etti ancak hükümetin 2025 yılı sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine 2024 için öngörülen yaklaşık yüzde 44 olan enflasyon oranına endekslenmiş ücret artışlarının enflasyonla mücadele programı açısından bir risk taşıdığına da dikkat çekti.
Uzun Vadeli Beklentiler ve Büyüme Tahmini
S&P, Türkiye'de 2028'e kadar planlı herhangi bir seçim olmaması nedeniyle mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için alan bulunduğunu belirtti. Ayrıca özel tüketimin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynamasının beklendiği ve reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2.3 olarak öngörüldüğü ifade edildi.
Son olarak S&P, mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+" seviyesine yükseltmiş ve kredi notu görünümünü "pozitif" olarak belirlemişti.