Muhammet Demir, Eylül 2021'de Oynanan Bir Maçın Kaçıncı Saniyesinde Süper Lig Tarihinin "En Erken Golünü" Attı? Muhammet Demir, Eylül 2021'de Oynanan Bir Maçın Kaçıncı Saniyesinde Süper Lig Tarihinin "En Erken Golünü" Attı?

Fırlatma hazırlıkları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatma hazırlıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türksat'ta düzenlenen basın toplantısında Uraloğlu, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne gönderilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın son durumu hakkında bilgi verdi.

Uraloğlu, Türkiye'nin 1994'te Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveninin, yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile taçlanacağını belirterek, ülkenin uzay teknolojilerinde büyük ilerlemeler kaydettiğini vurguladı.

Türksat 6A'nın üretim süreci

Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretim sürecine dair detaylı bilgiler verdi. Türksat 6A'nın hikayesinin, teknoloji transfer programıyla Türksat 3A'nın yapımı sırasında başladığını anlatan Uraloğlu, bu program kapsamında Türksat mühendislerinin Türksat 4A ve 4B'nin yapımında da yer aldığını belirtti. 2015 yılında Türksat ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) üretime başlandığını ifade etti.

Uraloğlu, 2016'da ayrıntılı kritik gözden geçirme fazının tamamlandığını, 2018'de Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli'nin tamamlanarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçildiğini belirtti. 2019 başında Mühendislik Modeli'nin yapımına başlanıldığını, 2022'de tamamlanan Mühendislik Modeli'nin ardından Uçuş Modeli'nin testlerine geçildiğini ve 2023'te Titreşim ve Akustik Testleri'nin tamamlandığını dile getirdi. Türksat 6A, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra Space X tesislerine gönderildi.

Fırlatma prosedürleri

Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık bir ay süren fırlatma prosedürlerinde sona gelindiğini belirten Uraloğlu, Türksat 6A'nın 8 Temmuz 2024'te Türkiye saati ile gece yarısı 00.20'de Falcon 9 roketi ile uzaya gönderileceğini açıkladı. Uydunun fırlatılması sonrasında ilk sinyalin alınmasının, fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini göstereceğini belirtti.

Uraloğlu, uydunun 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlayacağını ve yaklaşık bir ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınacağını söyledi.

Türksat 6A'nın önemi

Türksat 6A'nın faaliyete geçmesiyle hem mevcut uyduların yedekliliğinin sağlanacağını hem de kapasitenin artacağını belirten Uraloğlu, uydunun Türkiye'deki uydu ekosisteminde büyük bir kilometre taşı olacağını vurguladı. Uraloğlu, Türksat 6A'nın TV yayıncılığı ve veri haberleşme alanında hizmet sağlayacağını, geniş bir kapsama alanına sahip olacağını ifade etti.

Mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına gireceğini belirten Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağını söyledi.

İHA'ların güvenliği

Uraloğlu, Türksat 6A'nın faaliyete geçmesiyle, yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolünün daha güvenli hale geleceğini belirtti. Türksat uydularıyla yapılan uydu iletişimi sayesinde İHA'ların kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesinin mümkün olmadığını ve uydu iletişiminin güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indirdiğini söyledi.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artacağını belirterek, Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten ve ihraç eden ülkeler arasında yerini aldığını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi