Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve 16 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin tez jürilerinde oy kullanma oranları güncellendi.

Tez Jürisi Dışındaki Jüri Üyelerinin Oylarında Artış

Yeni yönetmelik ile birlikte, uzmanlık tezi jürisi dışındaki jüri üyelerinin oylarında yüzdelik oranlarda bir değişiklik yapıldı. Buna göre; daha önce tez jürisi dışındaki jüri üyelerinin oyları toplam oy kullanma oranının yüzde ikisini oluşturuyordu.

Yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte bu oran yüzde beş olarak güncellendi. Bu durum, tez jürisi dışındaki jüri üyelerinin uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin değerlendirilmesindeki ağırlığını artırıyor.

Yönetmelikte Değişen Madde

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikte, 3/9/2022 tarihli ve 31942 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nde değişiklik yapılıyor. Değişiklik yapılan madde ise yönetmeliğin 13. maddesinin üçüncü fıkrası.

Söz konusu fıkrada daha önce yer alan "%2" ibaresi "%5" şeklinde değiştirildi.

Uzmanlık Tezi Jürisi Nasıl Oluşuyor?

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin tez değerlendirmeleri, jüri tarafından yapılıyor. Bu jüri; tez danışmanı, alanında uzman en az iki öğretim üyesi ve alan dışından bir öğretim üyesinden oluşuyor.

Yeni yönetmelikle birlikte, tez jürisi dışındaki jüri üyelerinin oylarının ağırlığı artırılmış olsa da, son karar yine tez jürisinin değerlendirmesine göre veriliyor.

Uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin tezlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması ve uzmanlık eğitimlerini sorunsuz bir şekilde bitirebilmeleri için tez jürisi önünde başarılı bir sunum gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Uzmanlık Eğitiminde Tezin Önemi

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin tez çalışmaları, alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olmaları ve bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenmeleri açısından büyük önem taşıyor.

Uzmanlık eğitimi boyunca yürütülen tez çalışmaları, öğrencilerin hekimlik mesleki gelişimlerine de katkı sağlıyor.

Editör: Kazim Bozkurt