Mahkemeye sevk edilmişti... Ümit Özdağ tutuklandı! Mahkemeye sevk edilmişti... Ümit Özdağ tutuklandı!

Üç aylar, Recep, Şaban ve Ramazan olmak üzere İslam'da mübarek kabul edilen üç aylık bir dönemi kapsar. Bu dönemde ibadet etmek, özellikle oruç tutmak büyük sevap kazandırır. İslam kültüründe bu aylar, müminler için manevi olarak önemli bir zaman dilimidir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), Receb ayı başladığında şu duayı yapmıştır: "Allah'ım! Receb ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat). Bu dua, üç aylara duyulan özel önemi göstermektedir.

Üç Aylarda Kaç Gün Oruç Tutulur?

Ramazan ayında oruç tutmak farz kabul edilirken, Receb ve Şaban aylarında oruç tutmak nâfiledir. Hz. Peygamber (s.a.s.), bu aylarda diğer aylara göre daha fazla nâfile oruç tutmuş, ancak hiçbir ayda tamamını oruçlu geçirmemiştir.

Ramazan dışında, Receb ve Şaban aylarının tamamını oruçlu geçirmek dinî bir zorunluluk değildir. Ancak, sağlığı elverdiği ve gücü yettiği sürece, müminler bu aylarda istediği kadar nâfile oruç tutabilirler. Bu durumda, üç aylarda oruç tutmak, gönüllü bir ibadet olup kişinin dini duygularına ve isteğine bağlıdır.

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (el-Bakara, 2/184-185). Hadis kaynaklarına göre, Hz. Peygamber (s.a.s.), Receb ve Şaban aylarında diğer aylara göre daha fazla nâfile oruç tutmuş, ancak Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmemiştir (Buhârî, Savm, 52-53 [1969-1973]; Müslim, Sıyâm, 173-179 [1156-1157]; Ebû Dâvûd, Savm, 54 [2428]; İbn Mâce, Sıyâm, 43 [1741]).

Dolayısıyla, Receb ve Şaban aylarının tamamını oruçlu geçirmek dinî bir zorunluluk değildir. Ancak kişi, sağlığı elverdiği ve gücü yettiği ölçüde bu aylarda istediği kadar nâfile oruç tutabilir.

Kaynak: haber merkezi