2024 yılı itibariyle, e-ticarette cayma hakkını kullanan tüketiciler, kargo iade ücretini artık kendileri ödeyecek. Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, tüketici, satın aldığı ürünü ayıplı mal olarak değerlendirmediği sürece, alışverişten vazgeçme veya kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanması halinde kargo iade ücretini karşılamak zorunda kalacak.
İnternet Alışverişlerinde Sorunlar Artıyor mu?
2023 yılının ilk çeyreğinde internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar gibi ürünleri tercih etti. Ancak haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılan alışverişlerde sorun yaşayanların oranı yüzde 27,1'e yükseldi.
En Sık Karşılaşılan Sorunlar: Teslimat Hızı ve Yanlış Ürün Teslimi
En sık karşılaşılan sorunlar arasında yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal teslimi öne çıkıyor.
Kargo İade Sürecindeki Değişiklik Ne Getiriyor?
Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararına göre, 1 Ocak'tan itibaren tüketiciler, satın aldıkları ürünlere 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecekler. Ancak, ayıplı mal dışında tüketicinin talep etmesi durumunda iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.
Uyarı: Dikkatli Olun!
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yeni uygulamanın dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, "Kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Dolandırıcılar için bir fırsat olabilir. Tüketiciler, kötü niyetli kişilerce gönderilen aldatmaca mesajlara dikkat etmeli" uyarısında bulundu.
E-Ticaretin Büyüklüğü
TÜİK verilerine göre, ekim ayı itibarıyla evden internete erişim imkanı olan hanelerin oranı yüzde 95,5'e çıktı. 2022 yılından 2023'e kadar olan 12 aylık süreçte e-ticaret oranı yüzde 49,5'e ulaştı.