Rojda Dolgun/ TÜİK verilerine göre, 2024’te 15–29 yaş grubundaki her 4 gençten 1’i ne eğitimde ne istihdamda yer almadı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin “Üni‑Veri” araştırmasına göre; 2024’te üniversite mezunları tüm işsizlerin yüzde 31’ine denk geliyor.
Gençlerin eğitimin her aşamasında kaygı yaşadığının altını çizen Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez “Her türlü yanlış politikanın bir sonucu olarak gençler gelecek kaygısı yaşıyor. Yanlış ekonomik politikalar, üretime ilişkin yanlış politikalar, gençlik politikalarının neredeyse hiç olmayışı gibi sebeplerin sonucunu gençler yaşıyor. Sadece eğitim politikalarıyla sınırlı olmayan bu konu ekonomi, üretim, gençlik politikalarını kapsayarak karşımıza çıkıyor. Gençlerdeki gelecek kaygısı mezuniyetten çok önce başlıyor. Gençler üniversiteye başladıkları andan itibaren bu kaygıyı her aşamada yaşıyorlar. Öğrenciler eğitim sürecinde yoksullukla ve geleceksizlik perspektifiyle baş etmeye çalışıyorlar. Mezuniyet, tüm bu duygularla somut olarak gençlerin yüzleştiği an oluyor. Aslında eğitimin daha önceki aşamalarında da benzer kaygıların olduğunu görüyoruz. Liselilerin bile benzer kaygıları taşıdığını duyuyoruz. Bu sebeple sınıflardaki birçok gencin yurt dışına gitmek istediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞINA GİTMEK BİR SEÇENEK Mİ?
Yaşadığı gelecek kaygıları hakkında Demokrasi Üniversitesi diş hekimliği bölümünden mezun olan Busenur Selin Söz “Mesleğimi çok seviyorum. Ama herkes gibi gelecek kaygısı yaşıyorum. Her bölümden çok fazla mezun olduğu için herhangi bir yerde iş bulmak kolay olmuyor. Öncelikle ilk problem yeni mezunların çok düşük maaşlarla işe başlatılması oluyor. Bununla birlikte çalışma şartları da çok zor oluyor. Ben çevremde yurt dışına gitmek isteyen çok insan duyuyorum. Ama yurt dışına gitmenin de çok zor olduğunu düşünüyorum. Denklik verilmemesi, pratik uygulamaları, dil sınavları gibi problemlerin çözülmesi gerekiyor. Yurt dışına gitmek çok zorlu bir süreç. Hem çok üniversite hem de çok mezun olmasından dolayı tüm üniversite mezunlarının benzer kaygıları olduğunu düşünüyorum” dedi.
Aynı şekilde yeni mezun Diren Kumral “Kendim de dahil üniversite mezunları daha mezun olmadan önce gelecek kaygısı yaşamaya başlıyor. Tüm mezunların ortak kaygılar yaşadığını görüyoruz. Diş hekimliği içinde mezun yığılması var. Denetimsiz bir şekilde düşük ücretlerle çalışan diş hekimlerini duymak bizi kaygılandırıyor. Mezun olduğunda asgari ücrete yakın rakamlarla çalışan diş hekimlerini görmek, geleceğim konusunda beni kaygılandırıyor. Diş hekimi olmadan diş hekimliği yapan kişileri de duyuyoruz. Gelecek kaygısının önüne geçmek için yakın arkadaşım Almanya’ya gitmek istiyor. Yurt dışı seçeneğinin de eskisi kadar kolay olmadığını artık herkes söylüyor” diye konuştu.