CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründe çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, hükümetin yetersiz destek politikalarını eleştirdi. Gürer, üreticilerin her yıl daha fazla borçlandığını ve yoksullaştığını söyledi.

Gürer, 2025 yılı için Tarım Kanunu'na göre ayrılması gereken 615 milyar liralık desteğin yalnızca 135 milyar lira olarak bütçede yer aldığını belirtti. "Üretici, kendi emeğini ve ailesinin katkısını maliyet hesabına katmıyor. Girdi maliyetlerine bakıyor, cebinde kalan parayı kâr sanıyor. Ancak bir yıl sonra yeni ürünü almaya gittiğinde, kazandığı para bunu karşılamıyor. Böyle olunca da her sene küçülüyor ve yoksullaşıyor" diyen Gürer, çiftçilerin ekonomik olarak her geçen yıl daha da zorluk yaşadığını vurguladı.

Gürer, tarımda kendi kendine yeterlilik için yeniden kooperatifçilik anlayışının gerekliliğine değindi. "Üretim sürecinde ve sonrası aşamalarda, tarımda yaşanan sorunlara çözüm üretecek bir yapılandırmayı oluşturacağız" diyen Gürer, kooperatiflerin rolüne dikkat çekerek, ürün israfının önüne geçmeyi ve pazarlama sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini belirtti.

"Mazotta ÖTV ve KDV'yi Kaldırın"


Mazot desteği konusunda da eleştirilerde bulunan Gürer, çiftçilerin yıllık 3,5 milyar litre mazot kullandığını ve bunun üzerinden 50 ila 60 milyar lira ÖTV ve KDV ödediğini ifade etti. "İktidar, çiftçiye 20 milyar lira mazot desteği veriyor ama aynı çiftçiden 60 milyar lira geri alıyor. Biz diyoruz ki, mazottaki ÖTV ve KDV’yi kaldıralım. Böylece üreticinin maliyeti düşer" dedi.

Türk dönerine AB tescili geliyor: 2025'te resmi onay bekleniyor Türk dönerine AB tescili geliyor: 2025'te resmi onay bekleniyor

Hayvancılıkta Durum: "İthalat Sorun Çözmedi"


Gürer, hayvancılık sektöründeki sorunlara da değinerek, Türkiye'nin 2014 yılına kadar hayvan ve et ithalatı yapmadığını, ancak son yıllarda 10 milyon hayvan ithal ettiğini belirtti. Gürer, ithalatın ne sorunu çözdüğünü ne de et fiyatlarını düşürdüğünü vurguladı ve yerli üretiminin önemini savundu.

"İthal hayvanların ağız yapıları meralarımızda otlamaya uygun değil. Bizim yerli ırklarımız olan kırmızı karamız, boz ineğimiz olsaydı, en azından yazın, 3 ay merada faydalanırdı" diyen Gürer, yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yem fiyatlarının yüksekliğine de dikkat çekerek, "Süt yemi olmuş 50 kilosu 700 lira. Besici bu fiyatlarla ne yapacak, bu işten nasıl para kazanacak?" dedi. 

Kaynak: BÜLTEN