Üretken yapay zeka kullanımı, dünya genelinde hızla artarken, bu alanda en önde gelen ülke Çin oldu. ChatGPT gibi modellerin yaygınlaşmasıyla birlikte Çin'deki kuruluşların %83'ü iş yerlerinde üretken yapay zeka kullandığını belirtti. Bu oranla Çin, listenin zirvesinde yer aldı. Birleşik Krallık, %70 kullanım oranıyla ikinci sırada yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) %65 ile üçüncü ve Avustralya %63 ile dördüncü sırada bulunuyor.

Xiaomi'den ilginç tasarım Xiaomi'den ilginç tasarım

ABD, ENTEGRASYONDA LİDER

ABD, yapay zekayı işletmelere entegre etme konusunda en başarılı ülke olarak öne çıkıyor. Araştırmaya göre, ABD'deki kuruluşların %24'ü yapay zekayı tam anlamıyla işletmelerine entegre etmiş durumda. ABD'yi %19 ile Çin ve %11 ile Birleşik Krallık takip ediyor. Bölgesel bazda bakıldığında, Kuzey Amerika %20 ile en yüksek entegrasyon oranına sahipken, Asya-Pasifik %10, Latin Amerika %8, Kuzey Avrupa %7 ve Güney Batı ve Doğu Avrupa %7 oranıyla dikkat çekiyor.

BANKACILIK ÖNDE

Üretken yapay zeka kullanımında sektörler arasında bankacılık %17 ile en yüksek orana sahip. Bunu %15 ile telekomünikasyon ve haberleşme, %11 ile sigorta, %11 ile yaşam bilimleri ve %11 ile profesyonel hizmetler takip ediyor. Diğer sektörler arasında %10 ile perakende, %9 ile kamu sektörü ve %9 ile sağlık öne çıkıyor. Üretim %7 ve enerji %6 oranında üretken yapay zeka kullanıyor.

YAPAY ZEKA ANLAŞILMIYOR

Araştırma, üretken yapay zekanın tam anlaşılmamasının büyük bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. On yöneticiden dokuzu, üretken yapay zekayı tam anlamadığını ve gelecekteki potansiyeli konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Yalnızca %9'luk bir kesim, kuruluşlarının yapay zekayı benimseme stratejileri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade ediyor. Buna rağmen, kuruluşların %75'i önümüzdeki mali yılda üretken yapay zekaya yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

YAPAY ZEKANIN FAYDALARI

Üretken yapay zekayı uygulayan firmalar, bu teknolojinin çalışan deneyimi ve memnuniyetinde %89 iyileşme, operasyonel maliyetlerde %82 tasarruf ve müşteri sadakatinde %82 artış sağladığını bildirdi.

KÜRESEL EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

McKinsey'in 2023 raporuna göre, üretken yapay zekanın küresel ekonomiye yıllık 2,6 trilyon dolardan 4,4 trilyon dolara kadar katkı sağlayabileceği öngörülüyor. Bu rakam, Birleşik Krallık'ın 2021 yılındaki gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) eş değer.

Editör: Utku Çelik