Göz çapaklanması, gözlerin kenarlarındaki gözyaşı kanalından dışarıya çıkan göz akıntısının kuruması sonucu oluşan kabuk veya pul şeklindeki kalıntılardır. Bu durum her yaştan kişinin hayatında bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur.
Gözde çapaklanma neden olur?
Gözde çapaklanma özellikle sabahları karşılaşıyorsa ve çok aşırı değilse tamamen normaldir. Ancak anormal miktarda ve uykudan kalkma dışı üreyen göz çapakları, genellikle enfeksiyon ve iltihap, göz kuruluğu, alerji, tahriş ve göz kuruluğunun bir belirtisi olarak yaşanır. Ayrıca şalazyon, konjonktivit ve arpacık gibi göz hastalıklarının da bir sonucu olabilir.
Çapaklanmaya neden olan faktörler
Gözde çapaklanmaya neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
-
Gözyaşlarında bulunan ve yağları üreten meibom bezlerinde sorun olması
-
Bazı cilt rahatsızlıkları veya enfeksiyonlar
-
Akne rozasea; göz kapaklarını kapsayabilen yüz cildinin iltihaplanmasına neden olur
-
Alerjiler; kontakt lens solüsyonuna, göz damlalarına veya makyaja karşı alerji tahrişe neden olabilir
-
Kepek (seboreik dermatit); göz kapaklarında iltihaplanma ve tahriş oluşturabilir
-
Göz kuruluğu; bakteriyel direncin değişmesine neden olarak enfeksiyon oluşturabilir
-
Kirpiklerde bit veya akarlar (demodikozis); bitler veya Demodex akarları, gözdeki kirpik foliküllerini ve bezlerini tıkayabilir
-
Meibomian bezi disfonksiyonu; meibomian bezlerinden gelen yağ serbestçe akmadığında, iltihaplanma ve enfeksiyona yol açabilen kuru göz gelişebilir
Çocuk ve bebeklerde göz çapaklanması
Bebeklerde ve çocuklarda göz çapağı oluşması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Göz çevresinde sarı veya yeşil renkli çapak oluşarak, özellikle yeni doğan bebekler ve çocuklarda görülebilir. Bebeklerde gözyaşı kanalları gelişme sırasında dar ve tıkalı olmasından dolayı çapaklanma meydana gelebilir. Çocuk ve bebeklerde oluşan çapaklanmalar zamanla kendiliğinden geçebilir. Ancak birkaç ay içinde geçmeyen çapaklanmalar başka rahatsızlıkların habercisi olabilir ve göz doktoru tarafından muayene edilmelidir.
Bebeklerde çapaklanmanın nedenleri
Bebeklerde göz çapaklanmasının nedenleri şunlardır:
-
Tıkanmış ya da dar gözyaşı kanalları
-
Pembe göz
-
Kirpik dibi iltihabı
-
Enfeksiyon
-
Alerji gibi faktörler
Belirtiler
Gözde çapaklanma, genellikle uyanıldığında göz kenarlarında biriken kuru mukusla karakterizedir ve bu, doğal kabul edilir. Bazı durumlarda mukusun rengi değişebilir, yapışkan olabilir ve gözü açmayı zorlaştırabilir.
Göz çapaklanması nasıl tedavi edilir?
-
Göz damlaları: Doktor, gözlerdeki kuruluğu hafifletmek için reçeteli göz damlaları veya suni gözyaşı damlası önerebilir. Enfeksiyon varsa antibiyotikli göz damlaları reçete edilebilir.
-
Antibiyotikler: Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle göz çapaklanması meydana geldiyse, oral yolla alınan antibiyotikler ve antibiyotikli göz damlaları kullanılabilir.
-
Cerrahi müdahale: Gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle çapaklanma oluşuyorsa, göz doktoru kanalları açmak için nadiren de olsa operasyon uygulayabilir.
Çapaklanmaya karşı neler yapılabilir?
-
Parmaklar ve eller, zararlı mikropları yayarak enfeksiyona yol açabileceği için gözlerle doğrudan temas edilmemelidir. Gözlere dokunulmadan önce ellerin yıkanması gerekir.
-
Gözler temizlenirken, her bir göz için suya batırılmış yeni bir pamuk kullanılarak diğer göze enfeksiyon bulaşması önlenmelidir.
-
Göz çevresindeki çapağın nazikçe temizlenmesi ve daima gözün köşesinden dışa doğru silinmesi gerekir.
-
İnsanlar arasında enfeksiyonun yayılmasını önlemek için havlular veya makyaj malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
-
Havlular ve nevresimler düzenli olarak yıkanmalı ve mümkünse güneş ışığında kurutulmalıdır.
-
Kontakt lens kullanan ve akıntısı veya enfeksiyonu olanların, semptomları ortadan kalktıktan sonra en az bir hafta boyunca lens yerine gözlük kullanması gerekir.