İGC'nin Kitaplarla Konuşalım etkinliği dolu dizgin sürüyor! İGC'nin Kitaplarla Konuşalım etkinliği dolu dizgin sürüyor!

9 Eylül’den Mert Yasin Alpdündar’ın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; yürütücülüğünü İZSU Genel Müdürlüğü, İZDENİZ A.Ş ve İzmir Planlama Ajansı (İZPA) üstlendiği, İzmir Körfezi ekolojisinin korunması ve sürdürülebilirliği için, sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması amacıyla İzmir Körfez Çalıştayı’nda Çin Halk Cumhuriyeti Deniz Ekolojisi ve Çevre Bilimleri Laboratuvarı Uzmanı Dr. Isaac Yongquan Yuan, ‘"İzmir Körfezi'nde Ultrasonik Teknolojiyle Siyanobakteri ve Zararlı Alg Patlamalarının Tedavisi’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi. ‘Modifiye Edilmiş Kil’ ismini yöntemden bahseden Yuan, “Bu noktada killeri su yüzeyine yayıyoruz. Bu sayede killer, HABs hücreleri ile bir araya geliyor ve onların tabana gitmeye teşvik edecekler. Bu sayede deniz yüzeyini etkin bir şekilde temizleyebiliriz. Bu teknoloji yoluyla bu sayede yüzlerce metrekarelik alan temizlenebilir ve felaketin önüne geçilebilir” dedi. 

‘ALG PATLAMALARI İÇİN EKİPMANLARA İHTİYAÇ VAR’

Yuan, “Buradaki kötü birtakım ortamlar, çevresel problemlere, tarıma ve insanlara zarar verebileceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.  Son 20 yıldır denizlerdeki kirliliğin büyük artış yaşadığını ve deniz canlılığının zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Yuan, “Bu noktada özellikle bizim deniz yüzeyindeki kültürümüzün de kaybına sebep olabilecek olan, milyarlarca doların kaybedilmesine sebep verecek unsurlar meydana geldi. Örneğin; Filipinlerde meydana gelen alg patlamalarında, hayatını kaybeden insanlar oldu. Dolayısıyla deniz felaketi olarak ifade edebiliriz. Orman yangınlarında olduğu gibi bunun da acil çözülmesi gereken sorun olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada nasıl yangın söndüren ekipmanlarımız varsa alg patlamalarının önüne geçebilmek için çeşitli ekipmanlara ihtiyacımız bulunmakta” ifade etti. 

MODİFİYE EDİLMİŞ KİL ÖNERİSİ

Alg patlamalarının önüne geçmek için fiziksel önlemlerin alınabilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Yuan, “Ultrasonik yöntemler yoluyla buradaki hücrelerin tahrip edilmesi mümkün olacaktır.  İzmir örneğinden de bakacak olursa; su yüzeyi üzerinde alınabilecek ultrasonik önlemler bizim işimize yarayabilir. Aynı zamanda kimyasal önlemler de alınabilmekte. Biyolojik önlemlerden bahsedecek olursak; bakterilerden bahsediyoruz. Birtakım organizmalar deniz yüzeyinde olduğundan kaynaklı biyolojik önlemlerde çeşitliliğin azaltabilmesi adına kullanılması gerekmekte. Özellikle 24 saat içerisinde alınacak önlemler arasında biyolojik önlemler de acil alınması gerekmekte. Biz buna ‘Modifiye Edilmiş Kil’ uygulaması diyoruz. Bu noktada killeri su yüzeyine yayıyoruz. Bu sayede killer, HABs hücreleri ile bir araya geliyor ve onların tabana gitmeye teşvik edecekler. Bu sayede deniz yüzeyini etkin bir şekilde temizleyebiliriz. Bu teknoloji yoluyla bu sayede yüzlerce metrekarelik alan temizlenebilir ve felaketin önüne geçilebilir. İzmir Körfezi’nde de bu yöntem kullanılabilir” dedi. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ