Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son zamanlarda İzmir'deki deprem potansiyeline dair endişe verici açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, Tuzla Fayı'nın önemine dikkat çekerek, bu fay hattının 2 bin yılda bir deprem üretme eğiliminde olduğunu belirtti. Son depremin yaklaşık olarak 2 bin yıl önce gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, bu durumun İzmir için ciddi bir deprem riski oluşturduğunu dile getirdi. "Tuzla Fayı'nın 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu" ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, İzmirlileri bu olası tehlike konusunda uyardı.

Erken Uyarı Sistemi Projeleri

Prof. Dr. Sözbilir, üç yıl önce başlatılan deprem erken uyarı sistemi projesi hakkında bilgi verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin öz kaynaklarıyla desteklenen bu proje kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol gereği, şehrin çeşitli noktalarına bu sistemin yerleştirileceğini açıkladı. Prof. Dr. Sözbilir, bu sistemin sayesinde depremin oluşumuna 16 saniye öncesinden müdahale edilebileceğini belirtti. Ayrıca, proje ekibinin jeoloji, jeofizik, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümlerinden oluştuğunu ve 3 yıl boyunca çalışarak tamamen yerli ve yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdiğini ifade etti.

Deprem Gerçeği: İzmir'de Artan Tehlike

Depremin Erken Algılanması ve Önlemler

Prof. Dr. Sözbilir, deprem erken uyarı sistemlerinin önemini vurgulayarak, bu sistemlerin depremin kaynağında müdahale etmeyi amaçladığını belirtti. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan yıkıcı depremin ardından Türkiye genelinde deprem aktivitesinde artış gözlendiğini aktardı. Normal şartlarda bir yılda ortalama 25 bin deprem yaşanırken, 6 Şubat sonrasında bu sayının 100 bine yaklaştığını dile getirdi. Bu durumun yüksek enerji seviyesine işaret ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, fay hatlarının incelenmesi ve deprem tehlikesinin ölçülmesi gerektiğini belirtti.

Kentsel Dönüşüm ve Deprem Konutları

1999 depremi sonrasında Türkiye'de başlayan kentsel dönüşüm sürecine değinen Prof. Dr. Sözbilir, özellikle 1999 öncesi yapılan binaların risk altında olduğunu vurguladı. Deprem öncesi önlemlerin alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, deprem konutlarının arttırılması ve mevcut yapı stokunun güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. İzmir'de yapılan çalışmaların bu doğrultuda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, fay hatlarının incelenerek olası risklerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: haber merkezi