9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘2024 yılı Nisan ayı işgücü verilerine’ göre İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,2 iken kadınlarda yüzde 11,1 olarak açıklandı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 14,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 19,1 olarak tahmin edildi. DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Haziran ayı Raporu’nda ise TÜİK’in açıkladığı verilerin tersi bir tablo ortaya çıktı. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,2, işsiz sayısı ise 10 milyon 712 bin olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 33,7 oldu.

VATANDAŞ ‘BULAMAM’ DİYEREK İŞ ARAMIYOR

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, DİSK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının mantığa daha yakın olduğunu dile getirirken, “İnsanlar iş bulamayacağını düşündüğü için iş aramıyor. İş aramadığı için ise işsiz görünmüyor. TÜİK verileri çok rahat düşük çıkabiliyor. Aslında gerçeği araştırdığınızda, yandaş istihdamı da çok yoğun olduğu için kendini yandaş görmeyenler iş aramamaya başlıyor. Bu gibi gerekçelerle ikili bir yapı ve gerçeği yansıtmayan rakamlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Bakan Kacır: Türkiye'nin üretim üsleri haline geldi Bakan Kacır: Türkiye'nin üretim üsleri haline geldi

‘TÜRKİYE’DE İSTİHDAM YARATICI YATIRIMLAR DEVREDE DEĞİL’

"Türkiye’de istihdam yaratıcı yatırımlar devrede değil” diyerek sözlerine devam eden Erkan, “Sanayi yatırımları kısıldığı için istihdam sorunu daha da ortaya çıkıyor. Son dönemde ticari ilişkiler ve inşaat ortaya çıktı. İnşaat sektörü bir yere kadar istihdam sağlıyor ve bu şekilde yapay istihdam yaratılıyor. Türkiye’de işsizlik büyük bir sorun. Enflasyonun olduğu yerde yatırımlar devre dışı kalıyor. Yatırımların devre dışı kalması ise işsizliğin düşme sonucunu yaratamaz. Düşmesi için sağlıklı büyüyen bir ekonomi gerekir. Büyümeye bakıyorsunuz; büyüme hızı ticaretten ve tüketimden destekleniyor. Tüketimden desteklenen bir büyüme ile istihdam artışı sağlanabilir mi? Mantığa aykırıdır. Türkiye’de işsizlik sorunu çok ciddi. Yoksulluk bu nedenle temel bir sorun. Ayrıca Enflasyon da çok ciddi bir sorun. Bu sorunların birçoğu da iktidarın yanlış tercihlerinden meydana geldi. Bunu da vurgulamak zorundayız” dedi.  

Kaynak: HABER MERKEZİ