Yağmur KARADAĞ/Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler, haber üretim ve okuma alışkanlıklarında köklü değişimlere neden olmuş, bilginin ve toplumun değişimiyle birlikte her alanda olduğu gibi gazetecilik sektöründe de yapay zekâ kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Haber endüstrisi içerisinde önemli bir devinim yaratan yapay zeka; haberlerin toplanması, analiz edilmesi ve sunulması aşamalarından etkili bir rol üstlenmektedir. Gazetecilere kolaylık sağlaması açısından bakıldığında yapay zeka ile haberler hızlı, anlık ve düzenlenebilir şekilde üretilmektedir. Bu durum gazetecilere zamanı etkin kullanma açısından fayda sağlamaktadır.

YAPAY ZEKA İLE BÜYÜK VERİ ANALİZİ MÜMKÜN

Bir başka ifadeyle yapay zeka, büyük veri setlerini analiz ederek, gazetecilerin kullanacağı hap bilgileri ortaya çıkarmaktadır. Yapay zekanın kullandığı doğal dil işleme algoritmaları, milyonlarca belgeyi saniyeler içerisinde tarayarak, önemli olayları ve anlık popüler konuları belirlemektedir. Aynı zamanda yapay zeka, gazetecilerin haber kaynaklarını çeşitlendirmelerine ve güvenilir bilgilere daha kolay ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.  Yapay zeka ile özellikle spor, ekonomi haberleri, hava durumu bilgisi kolaylıkla haber haline getirilebilmektedir. Gazeteciler, yapay zeka destekli çeviri araçları sayesinde farklı ülkelerde yaşanan olayları daha kolay takip edebilmekte ve uluslararası haberciliğin de önü açılabilmektedir. Ayrıca yapay zeka algoritmaları, sosyal medya verilerini ve anket sonuçlarını da analiz ederek, toplumun gündemine dair önemli çıkarımlar yapılmasını sağlamaktadır. Böylece gazeteciler, bilgi bombardımanının yaşandığı günümüzde karmaşadan uzaklaşarak daha derinlemesine incelemeler yapabilmekte, okurlarına farklı bakış açılarını sunabilmekte ve araştırma/dosya haberler ortaya koyabilmektedir.

GAZETECİ HABERE İNSANİ AÇIDAN DOKUNMALI

Gazeteci, Basın Meslek İlkeleri’nden taviz vermeden, kamu adına gerçeğin peşinden koşmakla ve doğru bilgileri halka ulaştırmakla görevlidir. Bu açıdan, gazetecilik mesleğinde yapay zekanın yoğun olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte haberlerin doğruluğu, tarafsızlığı gibi etik sorunlar da sıklıkla gündeme gelmektedir.

Aynı zamanda yapay zekanın habercilik sektöründe sağladığı hız, haber metnindeki bilgilerin doğru ve güncel olup olmadığı sorunsalını da beraberinde getirmektedir. Bu açıdan gazeteciler, yapay zeka kullanarak haber üretseler bile mutlaka haberlerin doğruluğunu kontrol etmeli ve habere insani açıdan dokunmalıdır.

HABERİN GELECEĞİ

Yapay zekanın gazetecilik sektöründe giderek yaygınlaşması, yeni nesil gazetecilik pratiklerinin, habercilik alanında büyük bir dönüşümün de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, gelecek yıllarda yapay zekanın daha da gelişerek haberlerin kalitesinin ve doğruluğunun artacağı ifade edilmektedir. Bu durumun hem gazeteciler hem de okuyucular için büyük bir kazanım olacağı sıklıkla vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu teknolojinin doğru kullanımı ile birlikte, daha hızlı, doğru ve derinlikli haberciliğin önünün açılabileceğini ifade etmek gerekmektedir. Ancak gazetecilerin yapay zekayı odaklarına alırken, gazeteciliğin temel ilkelerinden ve mesleki değerlerden asla taviz vermemesi gerektiğini yinelemek önem taşımaktadır.

Ekran Görüntüsü 2024 07 30 111713

Muhabir: Yağmur Karadağ