AKP’nin sahipsiz sokak hayvanlarının uyutularak öldürülmesini öngören yasa teklifi, henüz Meclis’e sunulmadan tepkilere neden oldu. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), “meslek yeminimize bağlı kalacağız” diyerek bu yasaya uymayacaklarını belirtti.

Yasa Teklifi Büyük Tepki Çekti

AKP’nin, hayati tehlike oluşturdukları gerekçesiyle sokak köpeklerinin 30 gün içinde sahiplenilmezse uyutularak öldürülmesini içeren yasa teklifi, önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığı’na sunulacak. TVHB ise bu yasa tasarısına uymayacaklarını açıkladı.

TVHB'den Açıklama

TVHB tarafından yapılan yazılı açıklamada, meslek odalarının görüşlerinin alınmadığı vurgulandı ve “Sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız” denildi.

Hayvan Refahı ve Öneriler

Açıklamada, “Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mevcut Durum ve Eleştiriler

5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'na atıfta bulunulan açıklamada, yerel yönetimlerin yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi. “2004 yılı öncesinde, sahipsiz hayvanlar insani olmayan yöntemlerle yok edilmekteydi. Ancak 5199 sayılı kanun ile itlaf yasaklanmıştı. Yerel yönetimler kanuna rağmen sorumluluklarını yerine getirmemiştir” denildi.

Etik ve Vicdani Sorunlar

Ötanazi işleminin, hayvanların tıbbi yöntemlerle hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması olduğu belirtilerek, sağlıklı hayvanlara uygulanmasının etik ve vicdani olmadığı vurgulandı. “Sağlıklı hayvanların ötanazisi veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır” denildi.

Çözüm Önerileri

TVHB, sahipsiz hayvanların itlafına karşı olduklarını belirterek, çözüm önerilerini de paylaştı. Öneriler arasında, büyükşehir belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kurulması, yeterli personel istihdamı sağlanması ve geçici bakımevleri kapasitesinin artırılması gibi maddeler yer aldı.

Sonuç olarak, TVHB, uygarlığın ilk zamanlarından beri birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler ile bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen akademik meslek olarak, yasa tasarısı son halini almadan önce görüşlerinin alınması gerektiğini kamuoyuna duyurdu.

Editör: Kazim Bozkurt