Tatil için İzmir'i tercih eden yabancı turistlerin Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki ziyaretleri sırasında en çok ilgi gösterdikleri dükkanlardan biri de plakçı oldu. Yabancı turistlerin en çok elektro bağlamalı albümlere ilgi gösterdiğini söyleyen çarşıda plak dükkanı sahibi Birol Üzmez, daha çok Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Hakkı Bulut, Şakir Öner Günhan, 3 Hürel, Arif Sağ ve Zafer Dilek Orkestrası plaklarının tercih edildiğini dile getirdi. İzmir'e İspanya ve İsrail'den gelen turistlerin ise İzmir'de Yahudilerin kullandığı 'Ladino' diliyle kayda alınan plakları aradığını belirten Üzmez, Yunanistan'dan gelenlerin de Smyrna, Rebetiko albümlerini aradıklarını söyledi.

Yabancı Turistlerden Türk Plaklara Yoğun Ilgi (4)

Gelişen teknoloji ve farklı müzik tüketim alternatiflerine rağmen plaklar, dünyada ve Türkiye'de popülerliğini koruyor. Dijital çağın gençleri plaklara ilgi gösterirken, yeniden basılan plaklar farklı müzik arayışına giren sanatseverlerin tercihi oluyor. Farklı müzik alternatifi arayan yabancı müzikseverlerin ilgi odağı ise Türk plakları oluyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen turistler İzmir'deki plakçı dükkanlarına ilgi gösteriyor. Dünyada ve Türkiye'de plaklara olan ilginin son 10 yıldır arttığını belirten Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda plak dükkanı sahibi Birol Üzmez, "13 yıl önce dükkanı ilk açtığımda plak çok fazla yaygın değildi. Plak boldu ama dinleyici azdı. Popüler olmaya başlayınca plak bulunmamaya başladı. Son dönemde 'yeniden plaklar'ın basılmasıyla plak sektörü canlandı" ifadelerini kullandı.

Buca'da Madımak Anması düzenlenecek Buca'da Madımak Anması düzenlenecek

Yabancı Turistlerden Türk Plaklara Yoğun Ilgi (3)

'ELEKTRO BAĞLAMALI ALBÜMLER YABANCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR'

Kemeraltı'na gelen yerli ve yabancı turistlerin plak dükkanına ilgi gösterdiklerini belirten Üzmez, "Plaklara ilgi duyan müzik severler internetteki haritalar üzerinden burayı buluyor. Turistler ülkelerinde olmayan etnik, melez müzikler arıyorlar. En fazla elektro bağlamalı albümler dikkatlerini çekiyor. Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Hakkı Bulut, Şakir Öner Günhan, 3 Hürel, Arif Sağ ve Zafer Dilek Orkestrası plakları ve albümleri yabancılar tarafından en çok tercih edilenler. Anadolu Rock müziğe ilgi gösteriyorlar. Daha önceden hiç duymadıysa da burada dinlediğinde enteresan geliyor ve o albümleri satın alıyorlar" açıklamalarında bulundu.

'YUNANİSTAN'DAN GELENLER SMYRNA, REBETİKO ALBÜMLERİNİ ARIYOR'

İzmir'de yüzyıllarca farklı kültürlerin yaşadığını, bu kültürlere ait müziklerin günümüzde de talep gördüğünü dile getiren Üzmez, "İzmir'de Levanten, Yahudi, Rum, Ermeni kültürünün hazinesi var. İspanya'dan ve İsrail'den gelenler sefarad müziklerini, Ladino denilen, İzmir'de Yahudilerin de kullandığı Yahudi İspanyolcası ile yapılmış plakları, Yunanistan'dan gelenler Smyrna, Rebetiko gibi eski İzmir şarkılarının olduğu albümleri arıyorlar" dedi. Plak dükkanına yazın en çok Almanya'dan turistin geldiğini belirten Üzmez, "3'üncü kuşak diyebileceğimiz Alman kültürüyle yetişmiş Türkler geliyor. Geçtiğimiz günlerde dükkana gelen, Almanya'da yaşayan Aylin Sheer ve Afganistanlı Omid Arabbay, Türkçe Funk ve Rock müziği plakları aradıklarını söylediklerinde onlara Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray, Zafer Dilek, Arif Sağ'ın plaklarını önerdim, çok beğendiler. 4 plak aldılar. Yabancılar müziklerimizi bizden iyi tanıyor" diye konuştu.

'PLAK DİNLEYİCİSİ TUTKULUDUR, GELİP SİZİ BULUR'

Fransa'dan, İtalya'dan gelen turistlerin de plağa ilgi gösterdiklerini dile getiren Üzmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önceki gün İtalya'dan bir genç geldi, Barış Manço'yu dinlettim hemen çok sevip plak aldı. Yine bu hafta, Brezilya'dan Diego ve Gabi çifti geldi. Diego, bas gitar çalıyormuş. Özellikle Kurtalan Ekspres grubundan Ahmet Güvenç'in Dönence parçasındaki gitar sololarına hayran kaldı. Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca önerdim, ilgilerini çekti. İspanya'dan gelen, özellikle Yahudi kültürüyle ilgili olanlar geliyor. Amerika'dan gelenler oluyor. Plakçılar çok enteresandır, şehirdeki plakçıları hemen bulurlar. Özel bir plak arıyorsa, eğer o şehirde gerçekten öyle bir şeyin varlığına inanıyorsa dünyanın her yerinden kalkıp gelebiliyorlar. Plak dinleyicisi tutkuludur, gelip sizi bulur."

'PLAKLARLA KÜLTÜR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUYORUZ'

Türkiye'de plak fiyatlarının Avrupa'ya göre daha uygun olduğunu belirten Üzmez, "Bir plak ortalama 750 TL ise onlar için 20 euro oluyor. Kendi ülkesinde Rock müzik plağını 40 euroya alıyorsa, burada en fazla 20 euroya bulabiliyor. Fiyatlar onlar için uygun oluyor. Plak ağır, kırılgan, güneşte de eriyebildiği için turistler yanında taşıyamadığı için çok fazla alamıyor. Özel olarak plak almaya gelen yabancı turistler bile en fazla 4 tane alıyor. Yabancı turistler plağı dinlemek, plak hakkında bilgi edinmek istiyorlar. Burada 2 saat geçirenler oluyor. Sadece plak satmıyoruz, kültür alışverişi de oluyor. Bilmediği bir müziği tanıtıyorum, hoşuna gidiyor. Müzik aslında bir kültürün elden ele geçmesi. Yaptığımız bir bakıma kültür elçiliği" diye konuştu.

Kaynak: DHA