Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye genelinde kuzey ve kuzeybatı bölgelerde daha etkili olmak üzere serin ve yağışlı havanın birkaç hafta daha süreceğini açıkladı. Türkeş, geç gelen yağışların özellikle çiftçiler için sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.
Uzun ve sıcak sonbaharın ardından yağışlar başladı
2019'dan bu yana yaz mevsimlerinin uzun ve sıcak geçtiğine, sonbahar aylarının ise kuraklıkla mücadele ettiğine dikkat çeken Türkeş, 2024 sonbaharında da benzer bir durum yaşandığını söyledi. Ancak bu hafta başında Akdeniz ve Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı sistemin Türkiye’ye nemli ve yağışlı hava getirdiğini belirtti.
Yüksek basınç blokajı yağışları engelledi
Kuzey Atlantik’ten Türkiye’ye kadar geniş bir alanda etkili olan kuvvetli yüksek basınç sistemlerinin yağışlı havaların Türkiye’ye girişini zorlaştırdığını ifade eden Türkeş, bu durumun İspanya’da ise tam tersi bir etkisi olduğunu aktardı. İspanya’da kuvvetli yağışlar afete neden olurken, Türkiye’ye yağışlı sistemlerin gelmesi geç gerçekleşti.
“Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek”
Türkiye’nin önümüzdeki haftalarda serin ve yağışlı havanın etkisi altında kalacağını açıklayan Türkeş, kuzeybatı ve kuzey bölgelerin daha fazla yağış alacağını belirtti. Türkeş, “Hava sıcaklıkları küresel ısınmanın etkisiyle genel olarak mevsim normalleri civarında, bazı bölgelerde normallerin altında, bazı yerlerde ise üstünde seyredecek” dedi.
Baraj doluluk oranları kritik seviyede
Türkiye’de kuraklığın etkileri hala hissediliyor. Türkeş, özellikle İzmir bölgesi için tehlikeli bir tablo çizerek, Tahtalı Barajı'nın doluluk oranının yüzde 15'in altına düştüğünü ifade etti. Türkiye’nin güneyi, İç Anadolu’nun güneyi ve Batı Anadolu bölgelerindeki barajlarda kış döneminde doluluk oranlarının artış gösterdiğini belirten Türkeş, buna rağmen bazı bölgelerdeki su kaynaklarının yetersiz kaldığını söyledi.
“Yağışlar yeterli olmazsa kuraklık devam edecek”
Kuraklık riskinin devam ettiğine dikkat çeken Türkeş, "Birkaç yağış, kuraklık sorununu çözemez. Nisan ayına kadar sürecek geniş ölçekli ve etkili yağış sistemlerine ihtiyacımız var. Aksi halde mevcut kuraklığa yenisi eklenebilir" dedi. Türkeş, Akdeniz alçak basınç sistemlerinin ve orta enlem alçak basınçlarının etkili olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yağışlı havaların etkili olmaya başladığı bu dönemde, uzmanlar hem vatandaşları hem de yetkilileri dikkatli olmaya ve su kaynaklarının korunması için önlemler almaya davet ediyor.