Böcek ilaçlaması minik bebeği aramızdan almıştı... Acılı baba konuştu! Böcek ilaçlaması minik bebeği aramızdan almıştı... Acılı baba konuştu!

9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre; İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Yamanlar Dağı’nda çıkan yangın yaklaşık olarak dört gün sürdü. Yangında, 43 bina ve 45 bağımsız bölüm hasar alırken, binlerce hektar alan yandı. Ayrıca Menderes ve Urla ilçelerinde de eş zamanlı yangınlar çıktı. Yangında yetkililerin ‘herhangi bir can kaybı yoktur’ ifadelerine ise hayvan hakları savunucularından tepki geldi. Yangında binlerce hayvanın yanarak hayatını kaybettiğini söyleyen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gönüllüsü Ömer Semih Çelik, insanın ölmediği afetlerde ‘can kaybı yoktur’ ifadelerinin yanlış olduğunu vurguladı. HAYTAP İzmir temsilcisi Senem Demirel Acar ise “Yangın sırasında ormandaki kuşlar, kaplumbağalar, tavşanlar ve diğer yaban hayvanlarının hiçbirinin kurtarılamadı. Ekosistem büyük bir zarar gördü” dedi.

‘ONLAR İÇİN İNSAN ÖLMEZSE CAN KAYBI YOK’

Medyanın yangın felaketinde insan odaklı olmasını ve yetkililerin yaptığı ‘can kaybı yok’ açıklamalarına tepki gösteren HAYTAP İzmir temsilcisi Senem Demirel Acar, "Yetkililerin candan kastı sadece insan canı olduğu için, hayvanların bu ülkede pek bir önemi yok. İnsan ölmediyse onlar için can kaybı yok" ifadelerini kullandı.

‘EKOSİSTEM BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ’

Acer, yangında birçok köpek, koyun ve tavuk gibi hayvanların öldüğünü söylerken, “Yangın sırasında ormandaki kuşlar, kaplumbağalar, tavşanlar ve diğer yaban hayvanlarının hiçbirinin kurtarılamadı. Ekosistem büyük bir zarar gördü, böcekler, yılanlar, fareler de dahil” diye vurguladı.

‘HAYVANLAR TAMAMEN YANDI’

Yangın bölgesinde tarama çalışmalarını sürdüğünü belirten HAYTAP gönüllüsü Ömer Semih Çelik, "Şu an Yamanlar tarafındayız. Burası kontrol altına alındı ama hâlâ yanan yerler var. Biz de alan taramasına yeni başladık. Yangının başından beri burada olan ekiplerimiz, birçok hayvanın yangında tamamen yandığını belirtti. Şu an alan büyük olduğu için taramayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘CAN KAYBI YOK DEMEK VİCDANSIZLIK’

Medyada sıkça yer alan haberlerde söylemlerin değiştirilmesi gerektiğine ve insan dışındaki canlıların görünür olması gerektiğine değinen Çelik, " Ne yazık ki insan ölümü olmayan her afette kurulan cümle can kaybı yok şeklinde oluyor. Ancak binlerce can aslında hayatını kaybediyor. Kaçamayıp yangında kalan bütün canlılar kül oldu. Her seferinde aynı şeyi söylüyoruz umarım bu son olur.  Binlerce can öldü orada; kuşlar, böcekler, sıçanlar, sincaplar... İnsanlar sadece insan ölünce can kaybı olarak görüyor ama bizim için her hayvanın ölümü bir can kaybıdır. Can kaybı yok diyenler bence vicdanlarını unutmuşlardır” dedi.

ÇARPIK KENTLEŞME YANGINLARI KÖRÜKLÜYOR

Yangınların çoğunlukla çarpık kentleşmen sonucu ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar ayrıca insan ihmallerine de değinerek ormanlara girişin yasaklanması gerektiğini söyledi. Yangın vanalarının hayati önemine işaret eden Prof. Dr. Doğan Yaşar şunları söyledi:

"Maalesef olağanüstü bir çarpık kentleşmeye doğru gidiyoruz. Evleri ormanların içine yapıyoruz. Bu yüzden ormandaki hayvanlar şehre iniyor. Ormanların içerisinde inşa edilen sitelere yangın vanaları konulmalı, itfaiye ekiplerinin yangınlara müdahalesi için gerekli tedbirler alınmalı.

Yangınların bu kadar büyük felaketlere dönüşmesinde iklim şartlarının etkisine değinen Yaşar, “Toprak nemlenmedi, her yer kuru. Bu sıcaklıkta her yer çıraya döndü. Bu sıcak ve tehlike arz eden dönemlerde ormana ormanda yaşayan köylüler dışında kimse girmemeli. Kimse oralarda bir kıvılcım dahi çakmamalı” dedi.

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez