Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kasım ayı enflasyon verileri ve yapılan soruşturmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Küle, Kasım ayında enflasyonun yüzde 2,24 artarak, yıllık enflasyonun ise yüzde 47,09 seviyesine ulaştığını belirtti. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun yüzde 5,1’lik artışla enflasyondaki payının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Küle, yıllık bazda en fazla fiyat artışlarının eğitim, konut, lokanta ve oteller gibi hizmet sektörlerinde görüldüğüne dikkat çekti.

Temel ihtiyaç ürünlerine odaklanıldı

Küle, Rekabet Kurumu olarak, dar gelirli vatandaşların en çok ihtiyaç duyduğu temel gıda ürünleri ve hizmetlere odaklandıklarını söyledi. Gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde 2015 yılından itibaren 100'ün üzerinde rekabet ihlali incelemesi yapıldığını aktaran Küle, bu yılın ilk 9 ayında 14 incelemenin tamamlandığını, bunlardan 7’sinin soruşturma, 7’sinin ise ön araştırma aşamasında olduğunu belirtti.

Gıda sektöründe büyük ceza uygulamaları

Menfi etki yaratan fiyat artışları konusunda sıkı takiplerini sürdüren Küle, özellikle beyaz et sektöründe ciddi bir denetim süreci başlattıklarını ifade etti. 2024 yılı itibariyle gıda ve bağlantılı sektörlerde tamamlanan soruşturmaların detaylarını paylaşan Küle, şunları söyledi: "Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere şu ana kadar yaklaşık 1,2 milyar TL ceza kesildi. İnceleme hala devam ediyor. Ayrıca, yumurta üretimi ve satışı alanındaki teşebbüslere 98 milyon TL, viyol sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere ise yaklaşık 55 milyon TL ceza uygulandı."

En çok gittiğimiz tatil bölgesi neresi? İşte Türkiye’nin 2024 tatil raporu En çok gittiğimiz tatil bölgesi neresi? İşte Türkiye’nin 2024 tatil raporu

Yapay zeka destekli incelemeler başlıyor

Rekabet Kurumu, gıda sektörünü geleneksel yöntemlerle izlemekle kalmayacak, aynı zamanda yapay zeka temelli araçlarla bu takibi çok daha verimli hale getirecek. Küle, bu yeni teknolojinin etkin kullanımını şu şekilde açıkladı: "Yapay zeka temelli araçlarla bu sektörleri daha da yakın takip altına alacağız. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sağlanan veriler üzerinden alt sektörler ve öncü göstergeler belirlenecek. Makine öğrenimi algoritmaları sayesinde potansiyel fiyat değişimleri ve piyasa anomalileri önceden tespit edilecek ve bu anomaliler hızla analiz edilerek gerekli incelemeler başlatılacaktır."

Yeni proje ile sektörlerdeki anomali tespiti hızlanacak

Küle, yapay zeka temelli sistemle hedeflenenin, özellikle gıda sektöründe ve hizmet alanında tespit edilen fiyat anomalilerine hızlı bir şekilde müdahale edilmesi olduğunu söyledi. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve perakende sektörleri gibi kritik alanlarda sürekli takip yapılacağını belirten Küle, gerektiğinde müdahalelerde bulunacaklarını vurguladı. Bu proje, fiyat denetimlerinin çok daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacak ve bu sayede tüketici hakları korunacak.

Kaynak: haber merkezi