MERT YASİN ALPDÜNDAR- EDDMİB 2022 yılı Mali Genel Kurulu EİB Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda EDDMİB’in denetim ve yönetim kurulları oy birliği ile ibra edildi.

Toplantıda konuşan EİB Genel Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçının rahatlaması için acil çözülmesi gereken  sorunlara değindi. Jak Eskinazi, dünyada hemen düşen enerji fiyatlarının ülkemizde yavaş yavaş düşürüldüğünü söylerken, “Sektörümüzün rekabetçiliğinin artması için ülkedeki enerji fiyatlarının dünya piyasalarındaki fiyata bir an evvel kavuşması gerekiyor. Dünyada geçen sene düşen fiyatlar bizde yavaş yavaş düştüğü için piyasalarda müşteri kaybetme riski yaşıyoruz. Ülkemizde de enerji fiyatları birden düşürülürse rekabetçiliğimizi bir an evvel kazanmış oluruz.” diye konuştu. 

'BANKALARDAKİ DÖVİZ MAKASI KAPATILMALI'

İthalata dayalı ihracat yapan sektörün, bankadaki döviz kurlarındaki makasın kapatılmasını beklediğini belirten Eskinazi, “Bu makas olduğu müddetçe yüzde 5-7 civarında olan karlılığımızı tamamen ortadan kaldırıyor. Kar etmediğimiz sektörde bir de cepten para kaybediyoruz. Bunun yanında kredi bulmakta yaşadığımız zorluklar var. Mümkün olduğu kadar çabuk bu kredi musluklarının açılması ve ihracat için gerekli devlet desteklerini ve Merkez Bankası kaynaklı kredilerin bir an evvel zaman kaybedilmeden ihracatçılara verilmesini istiyoruz. Daha sayılacak çok problem var ama ben acil olarak bu üç konunun bir an evvel halledilmesini ve sektörlerimizin bütün ihracatçının önünün açılmasını diliyorum.” dedi. 

İHRACATTA YÜZDE 15 ARTIŞ

EDDMİB, 2022 yılı Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşma yapan EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan ise , sözlerine Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı dileyerek başladı. Geçen yıla göre demir ve demir dışı metaller ihracatının yüzde 15 arttığını söyleyen Ertan, “Geçen yılki ihracat hedefimiz olan 1,9 milyar doları Eylül ayı itibariyle yakaladık. 2022 yılı Ocak-Aralık döneminde 2 milyar 564 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan demir çelik ile demir ve demirdışı metaller sektörümüz bir önceki yıla göre değer bazında %15 oranında artış gerçekleştirdi. Yıllık bazda sektörümüz bu yıl da Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran sektörlerin ilk sıralarında yer alırken, Birliğimiz, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan birlikler arasında, 2 milyar dolar ihracat barajını geçen tek birlik olup, 5 yıldır da lider sektör konumunu korumaktadır.” ifadelerini kullandı. Birlik olarak yeşil mutakabat ve sürdürülebilirlik konularını stratejilerinin odak noktası haline getirdiklerini belirten Ertan, bu kapsamda gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti. 

‘ENERJİ FİYATLARI SEKTÖRÜ ÇOK ETKİLEDİ’

Pandemi döneminden beri hammadde, enerji, insan kaynağı maliyetleri, navlunlar inişli çıkışlı bir seyir izlediğini vurgulayan Ertan, “Korumacı önlemler, damping ve sübvansiyon davaları, kota uygulamaları da tabi ki yıllardır sektörümüzün omuzlarında bir yük. Özellikle enerji fiyatları sektörümüzü çok etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Kapasite kullanım oranımız geçtiğimiz yıl 75-80 bandındayken bu yılın ilk çeyreğinde %51’e kadar geriledi. Eğer hızlı adapte olup önlemlerimiz almazsak yeşil mutabakatın getirecekleri de kısa zamanda olmasa bile birkaç sene içerisinde sektörümüzü büyük oranda etkileyecek. İnanıyorum ki deprem, sel, ekonomik dalgalanma, enflasyon gibi ülkemizi etkileyen tüm olumsuzlukları atlatarak ferah günlere ulaşacağız.” dedi. 


 

Editör: Mert Alpdündar