Fransa hükümetinin "anayasal reform" adı altında Yeni Kaledonya'da yerel halkı Kanakları seçimlerde etkisizleştirmek amacıyla Fransızları seçmen listesine alma girişimi, Ada halkının tepkisini çekti. Fransa'nın 1853'te kolonisi haline getirdiği Hint-Pasifik bölgesindeki Yeni Kaledonya'da, bu reform, 13 Mayıs'tan itibaren bağımsızlık yanlısı Kanaklar tarafından protesto edilmeye başlandı.
"Paris'te Alınan Kararlar Ada'yı Karıştırdı"
Fransız hükümeti, Ada'nın bağımsızlık sürecini Paris'te alınacak bir karara bırakmak istemeyen yerel halkı kısıtlayıcı önlemlerle bastırmaya çalıştı. Başkent Noumea başta olmak üzere, Ada'nın çeşitli noktalarında yaşanan olayları kontrol altına almak için bölgeye polis ve jandarma sevk edildi.
"Sosyal Medya Yasakları ve Olağanüstü Hal"
15 Mayıs'ta, Ada'da sosyal medya platformu TikTok yasaklandı ve 12 günlük olağanüstü hal ilan edildi. Fransız resmi kaynaklarına göre olaylarda 7 kişi yaşamını yitirdi, 370'ten fazla kişi gözaltına alındı.
"Kanak Liderden Direniş Çağrısı"
Bağımsızlık yanlısı Kanak liderlerden Christian Tein, sosyal medyada yayımladığı videoda destekçilerine direnişe devam etmeleri çağrısında bulundu. Tein, Kanak halkına yönelik baskılara dikkat çekerek, "Seferber olmaya devam ediyoruz ve her türlü direnişi mahallelerde sürdürüyoruz" dedi.
"Yeni Kaledonya Bakanı Forrest: 'Sömürge Durumu Devam Ediyor'"
Yeni Kaledonya Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı Mickael Forrest, Kanakların bu reforma neden karşı çıktığını anlattı. Forrest, Ada'da sömürge durumunun devam ettiğini belirterek, Fransa'nın asırlık sömürgeci uygulamalarını sürdürdüğünü vurguladı.
"Fransa'nın Anayasal Reform Amacı"
Forrest, anayasal reformun parlamentoda nihai oylamaya sunulmasını eleştirerek, bu reformun yürürlüğe girmesi durumunda 25 bin ila 35 bin ek seçmene oy hakkı verileceğini söyledi. Bu durumun, Kanak halkının kendi ülkesinde azınlık konumuna düşmesine yol açacağını belirten Forrest, "Bu, Kanak halkını tamamen yok etmek demek" şeklinde konuştu.
"Kanak Halkının Direnişi"
Kanak halkının egemenliklerini elde etmek için direnmeye devam etmesinin önemine değinen Forrest, barışçıl eylemler yaptıklarını belirtti. Forrest, "Tabii ki bazı taşkınlıklar oldu ama bu, öncelikle Fransa'ya, devlete ama aynı zamanda tüm dünyaya Kanak halkının hala ayakta ve hayatta olduğunu göstermek içindi" dedi.
"Fransa'nın Ekonomik ve Jeopolitik Çıkarları"
Forrest, Fransa'nın doğal kaynaklar nedeniyle ekonomik ve jeopolitik sebeplerle Ada'da kalmak istediğini kaydetti. Pasifik bölgesindeki varlığını sürdürmek isteyen Fransa, Yeni Kaledonya'da etkisini artırmayı hedefliyor.