Yeni yayımlanan bir rapora göre, yenilenebilir enerji yatırımları elektrik faturalarını düşürerek tüketici enflasyonunu azaltabilir ve Türkiye'nin enerji ithalat bağımlılığını azaltmada önemli bir rol oynayabilir.

YENİLENEBİLİR ENERJİ RAPORU NE DİYOR?

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve APLUS Enerji tarafından hazırlanan rapor, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasının Türkiye'de elektrik fiyatlarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Rapor, 2022 yılının son altı ayı ve 2023 yılını kapsayan bir dönem boyunca yenilenebilir enerji santrallerinin piyasaya etkilerini değerlendiriyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ENFLASYONA ETKİSİ

Rapora göre, Türkiye'de yenilenebilir enerji kurulu gücünün 45 GW’a çıkartılması durumunda, elektrik üretim maliyetleri önemli ölçüde azalabilirdi. Bu da, tüketici enflasyonunda düşüşe yol açacaktı. Aralık 2023'te 23,5 GW olan güneş ve rüzgâr kurulu gücünün 45 GW olsaydı, yıllık TÜFE enflasyonunun %64,8 yerine %51 olacağı hesaplandı. Bu durum, ithalat faturasının 2022’nin son altı ayında 5,3 milyar USD, 2023 yılında ise 3,6 milyar USD miktarında azalmasını sağlayabilirdi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETLERİ

YEKDEM santrallerinin etkilerini de inceleyen rapor, yenilenebilir enerji üretiminin artırılmasının elektrik üretim maliyetlerini düşürdüğünü belirtiyor. Elektriğin serbest piyasadaki fiyatı, 2022’nin son altı ayı için %22,9, 2023 yılının tamamı için ise %11,3 daha düşük olabilirdi. Ayrıca, 2022’nin son altı ayında 13,1 milyon ton CO2 eşdeğeri, 2023’te ise 28,9 milyon ton CO2 eşdeğeri karbon salımı azaltımı sağlanabileceği görüldü.

SEFİA DİREKTÖRÜ BENGİSU ÖZENÇ’İN GÖRÜŞLERİ

SEFiA Direktörü Bengisu Özenç, Türkiye'deki son elektrik zammına dikkat çekerek, raporun bulgularını değerlendirdi. Özenç, "Türkiye'de enflasyonun düşüş eğilimine girdiği bu dönemde, yenilenebilir enerji entegrasyonuyla bu düşüşün hızlandırılabileceğini" vurguladı. Ayrıca, fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerjiye teşvik verilmesinin, Türkiye ekonomisinin cari açık ve enflasyon gibi temel problemlerini iyileştireceğini ifade etti.

APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK MÜDÜRÜ GÖKŞİN BAVBEK’İN DEĞERLENDİRMELERİ

APLUS Enerji Danışmanlık Müdürü Gökşin Bavbek ise, yerli ve temiz kaynaklardan elektrik üretiminin artırılmasının, Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşması ve enerji ithalat bağımlılığını azaltması açısından temel rol oynayacağını belirtti. Bavbek, "raporun, küresel arz krizlerinden kaçınmak için yenilenebilir enerjinin önemini vurguladığını" ifade etti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini belirterek, "araz güvenliği sorunlarının aşılması ve son kullanıcılara düşük maliyetli elektrik sağlanması için bu yatırımların hayata geçirilmesinin önemine" dikkat çekti.

Editör: Utku Çelik