CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MÜJDE: YILDIZ SARAYI AĞUSTOS SONUNA KADAR ÜCRETSİZ

Restorasyonu yaklaşık 6 yıl süren Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, sarayın ağustos ayı sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini müjdeledi.

Kula'da Manuş Baba rüzgarı esti Kula'da Manuş Baba rüzgarı esti

"OSMANLI'NIN SON SARAYI" YILDIZ SARAYI'NDA TARİHİ BİR GÜN

Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı, Sultan III. Selim döneminde inşa edilip, Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayı haline getirildi. Yaklaşık 6 yıl süren restorasyonun ardından, tarihi saray ilk kez ziyarete açıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇILIŞ KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Sarayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Yıldız Sarayı'nın ağustos ayı sonuna kadar tüm vatandaşlar için ücretsiz olacağını duyurdu. Erdoğan, “Ecdadımızın bize mirası olan bu güzel eseri, bugünden itibaren milletimize ve özellikle de sevgili gençlerimize emanet ediyoruz” dedi.

BİRÇOK TARİHİ YAPI İLK KEZ ZİYARETÇİLERE AÇILACAK

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı'nda, "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" gibi birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçilerini ağırlayacak. Ayrıca, Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü de açılış sonrası ziyarete açıldı.

YILDIZ ALBÜMLERİ'NDEN SEÇME FOTOĞRAFLAR VE YAZMA ESERLER

Yıldız Sarayı'nda ilk defa görülecek yapılar arasında "Limonluk", "Hamam", "III. Selim Çeşmesi", "Ada Köşkü" ve "Cihannüma Köşkü" de bulunuyor. Ayrıca, Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler ile Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.

BİNLERCE NADİR ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Yıldız Sarayı'nın kütüphanesinde, askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser sergilenecek. Yazma eserler arasında Kanuni Sultan Süleyman’a ait divan, Matrakçı Nasuh'un Kanuni’nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi’nin "Cihannüma" eseri ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.

YILDIZ SARAYI'NIN TARİHİ ÖNEMİ

Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid döneminde 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi ve Sultan’ın ikametgahı olarak kullanıldı. 1909’da Sultan II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle önemini yitiren saray, son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanıldı.

MİLLİ SARAYLARA DEVREDİLDİ

Yıldız Sarayı, 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilip, 1946'dan itibaren uzun süre "Harp Akademileri" olarak kullanıldı. 1978'de Kültür Bakanlığı'na bağlanan kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığı'na devredildi ve 2018'de Milli Saraylar'a devredilerek restorasyona alındı.

Beşiktaş'ta bulunan ve yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi