MERT YASİN ALPDÜNDAR- İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğiyle İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda düzenen İzmir İş Dünyası İstişare Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın dışında; İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, AK Parti İzmir Milletvekilleri, AK Parti ve MHP İzmir İl Başkanları, İzmir’de oda ve derneklerin başkanları katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir’e yapılan ve yapılacak yatırımları anlatırken “Türkiye Yüzyılı aynı zamanda İzmir’in Yüzyılı olacak. Hep birlikte inşa edeceğimiz bir yüz yıl olacak” dedi. 

‘13 YILDIR KESİNTİSİZ BÜYÜYORUZ’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasına, Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı terör operasyonunda başarı temennilerini ileterek başladı.  “İstiklalimizin tapusu İzmir’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, “Pek çok ülke krizlerin yol açtığı ateş çemberinden geçerken biz gece gündüz çalışıyoruz. Katılımcı anlayışla harekete diyoruz. Türkiye’nin uluslararası konumunu yükseltmek çerçevesinde son 21 yılda pek çok çalışmaya imza attık. Pek çok çalkantıya rağmen Türkiye’nin kişi başı geliri 3 kat arttı. 2002 yılından 328 milyon dolar olan milli gelirimiz 900 milyar dolar seviyesini aşmıştır. 1 trilyon doları aşmış durumdayız. Yıl sonunda da 1,1 trilyonda milli gelirimizi kapatmayı temenni ediyoruz. Bu sene 12 bin doları aşan kişi başı geliri hep birlikte yıl sonunda göreceğiz. Türkiye ekonomi son 20 yılda yıllık ortalama 5,5 büyüme kaydetmiştir. 20 yıl gibi uzun süreçlerde baktığınızda bir puan bile çok kıymetlidir. Ancak son dönelerde küresel tedarik sorunu nedeniyle enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan şoklar tüm dünyayı etkiledi. Son 3 yılda dünya ekonomisinde çok hızlı büyüdük, 2020 2022 döneminde dünya ekonomisi yıllık yüzde 2 itibariyle büyüme kaydetti, Türkiye ekonomisi yüzde 6 büyüme kaydetti. Dünyanın hali hiç iyi değil. Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettiriyor, 13 yıldır kesintisiz büyüyoruz” dedi.

IMG_8581

‘ENFLASYON OLUMSUZLUĞU YAŞIYORUZ’

Türkiye’nin 2023’ün ilk 6 ayında 3,9 büyüme kaydettiğini hatırlatarak sözlerine devam eden Cevdet Yılmaz, “Büyük deprem felaketi yaşadık, ciddi etkileri söz konusu. 104 milyar dolarlık maliyetten bahsediyoruz. Böyle büyük bir felakete rağmen 2023 yılının ilk 6 ayında yüzde 3,9 büyüme kaydettik. Yıl ortalamasında yüzde 4,4 ile kapatmayı planlıyoruz. Yılın ikinci yarısında istihdam artışının da devam ettiğini görüyoruz. Depreme rağmen yılın ilk 6 ayında istihdamda 310 bin ilave artış sağladık. İhracatta turizm gelirlerinde birçok alanda önemli mesafeler aldık. Ancak enflasyon olumsuzluğunu yaşıyoruz. Dünyada da var bizde daha yüksek oranda enflasyon sorunu ile karşı karşıyayız. Bunun la ilgili gerekli adımları atıyoruz. Daha olumlu perspektif oluşturma gayreti içindeyiz. Mayıs seçimleriyle birlikte siyasi belirsizlikler ortadan kalkmıştır. Ekonominin en büyük düşmanı belirsizliktir. Belirsizlik varsa ekonomi gelişmez” diye konuştu. 

‘ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN GEÇİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

OVP hakkında da konuşan Cevdet Yılmaz, “2024-2026 dönemini kapsayan bir program, bu programda 4 amaç, 3 tane de araç belirledik. Afetin yaralarını sarmak, enflasyonda yeniden tek haneli rakamlara ulaşmak, büyüme ve istihdam artışını devam ettirmek, kalıcı sosyal refahı güçlendirmek. Bu 4 temel amacımız. Sadece bu sene merkezi bütçemizden deprem harcamaları için ayırdığımız ödenek 762 milyar TL ödenek ayırdık. Bu bütçemiz açısından çok önemli. Bütçe harcamalarını ikiye ayırmak mümkün. Bir tek seferlik harcamalar bir de her yıl yapılanlar. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalardır ve yapısal bozulmalara yol açmazlar. Bütçe disiplinini elden bırakmadan yolumuza devam edeceğiz. Tek haneli enflasyon konusunda Merkez Bankamızın politikaları ile programımızı hayata geçireceğiz. Bu yıl gerek kurdaki hareketlilik gerek bütçe açığını azaltmaya yönelik aldığımız önlemler geçici şekilde enflasyonda yükselişe neden oldu. Bunun geçiş süreci olduğunu düşünüyoruz” diye belirtti. 

TEK HANELİ ENFLASYON İÇİN TARİH VERDİ

Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 65 olarak güncellendiğini hatırlatan Yılmaz, Bir miktar yükselecek yıl sonunuz yüzde 65’e güncelledik tahminimizi. 2026’da yüzde 8,5 gibi tek haneli rakamlara ulaşacağımızı düşünüyoruz” diye belirtti. 

‘İZMİR’E SON 21 YILDA 227 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK’

İzmir’in tarihin her döneminde Avrupa ve Akdeniz’in önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Cevdet Yılmaz, “Gelişmiş ulaştırma altyapısı ve coğrafi konumunun verdiği avantajlarla İzmir tarihin her döneminde Avrupa ve Akdeniz’in önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Önemli bir ihracat üssü haline geldiğini biliyoruz, turizm alanında da büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. İzmir, Türkiye yüzyılının öncü illerinden biri olmak konumundadır. Son 21 yılda İzmir’e toplam 227 milyar 512 milyon liralık yatırım yaptık. Ulaşıma ciddi yatırım yapıldı. İzmir İstanbul otoyolu tek başına değerlendirilmeye değer. 3 saate indi İstanbul-İzmir arası bunun karbon salınımından ticarete zaman varıncaya kadar etkilerini raporlamak gerekir. İzmir bir liman şehri ve limanlar İzmir için çok kıymetli. Kuzey Ege-Çandarlı limanının altyapısı tamamlandı üst yapıda yapılacak çok iş var. Alsancak limanında çeşitli projeler var. Limanları bütünlük içinde planlamamız lazım. İzmir’in ekonomisini Ege’nin ekonomisiyle bütünleştirmemiz lazım” diye söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN YÜZYILI İZMİR’İN YÜZYILI OLACAK’ 

Dünyadaki yeni stratejik hamlelerle İzmir’in planlamasını ilişkilendirmenin gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Cevdet Yılmaz, Sağlık alanında bin 921 yatak kapasiteli 16 hastane inşa ettik. Şu anda 2 bin 60 yatak kapasiteli Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yapımı sürüyor. Kısa zamanda da tamamlanacak. İzmir bu şekilde sağlık alanında farklı bir lige çıkmış olacak. Sağlık turizmi yetmez, sağlık endüstrilerinde de gelişme sağlaması gerekir. Kamunun alım gücünü daha fazla devreye sokarak benzer hamle yapılması mukadderdir.  İzmir’i mutlaka risklerini azaltıcı şekilde bakmamız lazım. Risk analizlerini afetlere karşı güçlü yapmamız lazım. Kriz yönetmek istemiyorsak riskleri yöneteceğiz. Bunu yapmıyorsak hesabını topluma mutlaka vermemiz lazım. Toplumun da hesabını ilgililerden sormamız lazım. İzmir aynı zamanda bir tarım kenti. Tarım ve gıda sektörü bir kat daha önemli hale geldi. Buraya ne yapsak azdır. Tarım konusunda yapacağımız çok iş var. Türkiye Yüzyılı aynı zamanda İzmir’in Yüzyılı olacak. Hep birlikte inşa edeceğimiz bir yüz yıl olacak.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a teşekkürlerini sundu. 
 

‘OVP YOL HARİTASI NİTELİĞİNDE OLDU’

İş dünyası olarak bizler yeniden öngörülebilir ve istikrarı hedefleyen piyasa ortamına kavuştuklarını söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise “Ülkemiz için enflasyonla mücadele, büyüme, rekabetçi bir ekonomiye ve sosyal refaha ulaşma yönünde iyileştirici adımları kapsayan Orta Vadeli Program bir yol haritası niteliğinde oldu. Enflasyonu düşürmeye odaklanan program, iş dünyamızın öncelikli beklentileriyle örtüşüyor. Önümüzdeki dönemi bu hedefe göre planladığınızı ve tedbirler aldığınızı görüyoruz. Öncelikle makroekonomik istikrar ve düşük enflasyon diyerek; serbest piyasa koşullarına dönüş ve sıkı para politikası aracılığıyla kredibilitenin yükselişine şahitlik ediyoruz.  Enflasyonu düşürme odaklı politikalar uygulanmaya başlarken aynı zamanda büyüme vurgusunun sürdüğünü ve büyümenin üretim, yatırımlar ve net ihracattan gelmesinin planlandığını görüyoruz. Büyümenin kompozisyonu açısından belirlenen bu perspektiften memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

ODALAR VE BORSALAR İÇİN KREDİ KOOPERATİFLERE BENZER YAPI ÖNERİSİ

İhracata dönük üretimin devam etmesi ve artması için de Eximbank kaynaklarının arttırılması iş dünyamız açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Özgener, “Yanı sıra birçok sektörde Odamız üyeleri ve esnaf odası üyelerinin yaptıkları işler ve faaliyet alanları yakın olmasına rağmen devlet desteklerinden ve kredilerden farklı şartlarda yararlandırılıyorlar. Benzer şartları taşıyan firmaların esnaf veya tacir olduğuna bakılmadan aynı imkânlardan yararlandırılmasının, esnafa verilen desteklerden bizim üyelerimizin de faydalanmasının önem taşıdığını düşünüyoruz. Esnafa düşük maliyetli kredi imkânı sunan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatiflerine benzer bir yapının TOBB bünyesindeki Oda ve Borsa üyeleri için de oluşturulması önerimizi değerlendirmelerinize arz etmek istiyoruz” diye söyledi.

‘KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ TAHSİSİ İÇİN DESTEĞİNİZİ İSTİYORUZ’

“Kentimiz; çok sektörlü yapısıyla geniş bir coğrafyayı etkileyen bir ticaret ve liman kenti” diyerek sözlerine devam eden Özgener, “Bölgemize büyük güç verecek Çandarlı ve İzmir Alsancak Limanının bir bütün olarak değerlendirilmesi, kentimizde bulunan limanların kapasitelerinin ve karayolu taşımacılığının verimliliğinin arttırılması önem taşıyor. Bu noktada, Kemalpaşa Lojistik Merkezinin işletilmesine yönelik Valiliğimiz, Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığında eşit paylara sahip bir şirket kurduk. İçerisinde lojistik depoların, gümrük binalarının, gümrük müdürlüğü, gıda laboratuvarları, geçici tır gümrüğü gibi tesislerin de faaliyet göstereceği Lojistik Merkezimiz ile ilgili son durumu geçtiğimiz hafta içerisinde odamızda ağırladığımız Sayın Ticaret Bakanımıza da arz ettik. Arazi şu an tahsis aşamasında, tahsisisin bir an önce gerçekleştirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Aynı zamanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planları yapılan İnciraltı’nın sağlık turizmine kazandırılması ve planda yer alan Körfez geçişinin hayata geçirilmesinin hızlı şekilde tamamlanması konularında desteğinizi bekliyoruz” dedi. 

‘ORTA VADELİ PLANA UYULMASINI BEKLİYORUZ’

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmasında Orta Vadeli Plana uyulmasını beklediklerinin altını çizdi. Vize konusuna da değinen Yorgancılar, “Bu bizim için büyük sıkıntı, bu odada bulunan birçok kişinin vize sorunu var. 1,5 milyon liraya yakın vize müracaatı yapılmış ama reddedildiği için bu para da gitti. Ama dışarıya gitmemiz lazım iş için” ifadelerini kullandı. 

‘MESLEK LİSELİ MEZUNLARI ASKERDEN MUAF TUTULMALI’

Yorgancılar ayrıca meslek lisesinden mezun olanların askerlikten muaf tutulması için gerekli şartların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar yatırım kredileri için uygun maliyetli finansmana teminin kolaylaştırılması yönünde atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı; 
“İhracat ve yatırım kredisi veren bankaların, TCMB tarafından desteklenerek daha ucuz kredi vermesinin sağlanması, 
 Bankalara gereğinden fazla sabit faizli bono aldırarak kredi verebilme kapasitelerinin daraltılmaması, 
Kredi kartı faizi aylık yüzde 2,81. Bireysel kredi faizi yüzde 4,5. Mevduat faizi yıllık yüzde 40-45. Kredi faizi yüzde 45. 
Politika faizi yüzde 25. Faiz oranlarının birbiri ile örtüşmesi, bu dağınık tablonun sadeleştirilmesi,  
BDDK ile TCMB’nın daha etkin bir şekilde eşgüdümlü çalışması. 
 Çalışanların güncellenmesi, 
Kamuya iş yapan firmaların kamu alacaklarının hızlıca geri ödenmesi, 
Finansman gider kısıtlaması uygulamasının sonlandırılması, 
Kurumlar vergisinde ihracatçılara sağlanan 5 puanlık indirimden, tüm sanayicilerin yararlandırılması, 
14 Temmuz 2023 tarih ve 7456 sayılı Kanunla getirilen Kurumlar Vergisinde 5 puanlık oran artırımının, 2023 yılı için değil, 2024 yılı gelirlerine uygulanacak şekilde yasal düzenleme yapılması, 
Yatırım teşviklerde yer alan arsa tahsisi desteğinin kâğıt üstünde kalmaması, 
Yenilenebilir enerji üretiminde yan sanayinin tamamının desteklenmesi, Kayıtdışı ekonomi için somut adımlar atılması.” 

‘İZMİR’İN ROL MODEL OLACAĞINA İNANIYORUM’

İzmir’in Türkiye Yüzyıl’ının lokomotiflerinden biri olması adına söyleyeceklerinin olduğunun altını çizen Kestelli, İzmir’in tarım verilerini paylaştı. Kestelli, “Tarım kenti kimliğimizin yeni yatırımlar, özellikle de yüksek teknoloji ve markalaşma alanındaki teşviklerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarımda dijital dönüşümü desteklemeden bu alanda başarılı olma şansımızın olmadığını özellikle ifade etmek isterim. İklim kriziyle mücadele ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat sürecinde ülkemiz için rol model kent olabileceğimize de inanıyorum” diye konuştu. Kestelli ayrıca Alsancak Limanı ile kentin genel olarak deniz yolu lojistiğinin güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü sözlerine ekledi. 

SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ VURGUSU

İzmir’in ‘Herkes için Sağlık’ temasıyla EXPO’ya talip olduğunu ama adaylığın olumsuz sonuçlandığını hatırlatan Kestelli, Kentimizin önüne sağlık temasını koymamıza rağmen, bu alanda da neredeyse hiç yeni yatırım alamadık. İlk adaylığımızın üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. O günlerde kişi başına düşen hasta yatağı sayısında Türkiye genelinde 26’ncı sıradaydık. 2021’de 43’üncü sıraya geriledik. Termal sağlık turizmi için yüksek potansiyele sahibiz ama yatırım ve tanıtım alanında çok ciddi proje ve strateji eksikliğimiz var. İzmir’de bir sağlık serbest bölgesi kurulması fikrini yıllar önce İzmir gündemine girmesi için söylemiştik. Ben bu konuda ısrarlı bir şekilde yineleme yapmak istiyorum. Rakiplerimizi geride bırakacak yüksek teknolojiyle buluşan bir sağlık serbest bölgesinin İzmir’i bu alanda öne çıkaracak çok önemli bir kaldıraç olacağı kanaatindeyim” diye vurguladı. 

‘İZMİR’E HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖSTERİYOR MUYUZ?’

“İzmir’e hak ettiği değeri gösteriyor muyuz?” sorusuyla sözlerine devam eden Kestelli, “Açıkçası biz İzmirliler bu kentin cumhuriyetin ikinci yüzyılında da öncülerin kenti olacağına, tarihi referanslarından hareketle ilklerin şehri olarak yeniden yıldızlaşacağına inanıyoruz. Tarım, ticaret, sanayi, turizm, eğitim, teknoloji, lojistik, fuarcılık, kültür ve sanat bu şehrin genlerinde var.  Hepimiz bu genlere sahip çıkarak İzmir’i Ege’nin, Akdeniz’in ve Avrupa’nın en iddialı şehirlerinden birisi haline getirebiliriz.  Büyük Türkiye hayali için gelin, bu ideale hep birlikte inanalım” dedi. 


 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR