8 Kasım 2023 tariihinde yayımlanan Resmi Gazete'de, Dışişleri Bakanlığı memurlarının yurtdışına sürekli görevle atanmasına ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelik, farklı memur grupları için atama sürecini ve kriterlerini belirlerken, uzmanlaşmayı ve temsil yeteneğini öne çıkarıyor. İşte yönetmeliğin öne çıkan başlıkları:

  • Atanma şartları: Yurtdışına atanacak memurların askerlik hizmetini tamamlamış veya muaf olmaları, sağlık raporu vermeleri, yabancı dil bilgilerini kanıtlamaları ve olumlu kanaat almaları gerekiyor. Ayrıca, aday memurlar altı ay görev yaptıktan sonra ücretsiz izinli memurlar olarak atanıyorlar.
  • Görev süreleri: Yurtdışı görev süreleri, dış temsilciliklerin altı kategoriye ayrılmasıyla belirleniyor. En uzun görev süresi 6 yıl, en kısa görev süresi 2 yıl olarak belirleniyor. Mahrumiyet bölgesindeki görev süreleri ise 3 yıl olarak uygulanıyor.
  • Özel hükümler: Meslek memurları, konsolosluk ve ihtisas memurları, mali hizmetler uzmanları ve merkez memurları için özel hükümler getiriliyor. Meslek memurları ilk kez atanırken beş yıl görev yapacakları ve bunun iki yılını mahrumiyet bölgesinde geçirecekleri belirtiliyor. Konsolosluk ve ihtisas memurları ise birinci veya ikinci çıkışlarında mahrumiyet bölgesine atanıyorlar. Mali hizmetler uzmanları ve merkez memurları ise yeterlik sınavını geçmeleri, lisans diploması sahibi olmaları ve önceki yurtdışı görevlerinde başarılı olmaları gibi şartlarla yurtdışı göreve atanabiliyorlar.
  • Atama süreci: Yurtdışı göreve atanacak memurların başarı sıralaması, temsil yeteneği, mesleki bilgi, yeterlik, yabancı dil bilgisi, coğrafi bölge, ülke, dil veya mesleki alan uzmanlığı gibi kriterlere göre belirleniyor. Atamalar, her yıl Bakan tarafından belirlenen kontenjanlara göre yapılıyor. Disiplin cezaları ve diğer faktörler atamalara etki ediyor. Evli memurların atanma esasları da yönetmelikte düzenleniyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ