Alım gücü düşen ve ücretleri eriyen yurttaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için banka kredilerine mecbur kalıyor. Kredi borçları ve ödeyemeyenlerin sayısı her geçen gün artarken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verileri de durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Kredilerde Yıllık Artış %36

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, temmuz ayında nakdi krediler, geçen yılın aynı ayına göre %36 artarak 14.7 trilyon TL'ye ulaştı. Bu kredilerin büyük çoğunluğunu, 14.2 trilyon TL ile bankalar tarafından kullandırılan krediler oluşturuyor.

Bireysel Kredilerde Artış %47

Bireysel krediler, temmuz ayında %47'lik büyük bir artışla 3.4 trilyon TL'ye yükseldi. Bu kredilerin %46'sını kredi kartları oluşturuyor. Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı ise %2,4 seviyesinde bulunuyor.

Kredi Kullananların Sayısı 41 Milyona Dayandı

Bireysel kredi kullananların sayısı son bir yılda 2 milyondan fazla artarak 41 milyona ulaştı. Ülke nüfusunun neredeyse yarısının bireysel kredi kullanıyor olması, durumun vahametini gözler önüne seriyor.

İlk Kez Kredi Kullananların Sayısında Artış

Temmuz ayında ilk kez kredi kullananların sayısında da dikkat çekici bir artış yaşandı. 183 bin kişi ilk defa kredi kartı sahibi oldu. 121 bin kişi ilk kez kredili mevduat hesabı kullanırken, 105 bin kişi de ilk kez tüketici kredisi kullananlar arasına katıldı.

Ticari Kredilerde İmalat Sanayi Öne Çıktı

Toplam kredilerin %77'sini, 11.4 trilyon TL'lik değeriyle ticari krediler oluşturuyor. Ticari krediler içinde de imalat sanayi, %31'lik oranla en yüksek paya sahip sektör olarak dikkat çekiyor.

Çiftçi örgütlenmeli! Çiftçi örgütlenmeli!

310 Milyar TL'lik Borç Ödenemedi

Ödeme zamanı geçtiği halde ödenmeyen tasfiye olunacak alacaklar, temmuz ayında artarak 310 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam, kredi borçlarının ne kadar büyük bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

Tasfiye Olunacak Alacak Oranı %2,1

Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı, temmuz ayında bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak %2,1'e yükseldi. Bu durum, kredi borçlarını ödeme güçlüğü çekenlerin sayısının arttığına işaret ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ