9 Eylül Gazetesi’nden Mert Yasin Alpdündar’ın haberine göre; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) sofralık zeytin ve zeytinyağında yeni sezonla ilgili değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaştı. Ege İhracatçıları Birliği’nde gerçekleştirilen toplantıda, EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun’un yanı sıra EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Tariş Genel Müdürü ve EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman, EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş ve EZZİB Yönetim Kurulu üyesi İsmail Selçuk katıldı. UZZK verilerine göre bu sezon ülkemizde 200 milyonun üzerinde zeytin ağacından elde edilecek toplam zeytin rekoltesinin 3 milyon 600 ton, sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olması beklendiğinin bilgisinin verildiği toplantıda, Başkanı Mehmet Emre Uygun EZZİP’in ihracat rakamları ve beklentilerine dair açıklamalarda bulundu.

ZEYTİNYAĞI İHRACATI 500 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE BEKLENİYOR

EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, 2023/24 sezonunda toplam sofralık zeytin ihracatımız 78 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini ve bu ihracattan 210 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini söyledi. Uygun ayrıca sofralık zeytin ihracatında, ortalama birim fiyatın yüzde 46 oranında artarak 1,84 dolardan 2,69 dolara yükseldiği bilgisini verdi. Uygun, zeytinyağında ise sezonu 70 bin ton ihracat seviyesinde olmasını, bu ihracattan 500 milyon dolar döviz geliri elde edilmesini beklediklerini ifade etti. Uygun, Eylül ayı sonu itibariyle ise ortalama zeytinyağı ihraç fiyatının ise kilogram başına 4,78 dolardan 7,22 dolara yükseldiğini söyledi. 

TOPLAM İHRACATTA SERT DÜŞÜŞ

İhracat kısıtlamaları ve fon kesintileri nedeniyle sektörün toplam ihracatında düşüş yaşandığını sözlerine ekleyen Uygun, “Eylül ayı sonu itibarıyla, geçtiğimiz sezona kıyasla yüzde 25 düşüş yaşamış ve döviz gelirimiz 907 milyon dolardan 726 milyon dolar seviyesine gerilemiş olsa da sektör paydaşlarımızın dayanışması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatımızı 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

ZEYTİNYAĞINDA GÜMRÜK VERGİSİ TALEBİ

Zeytinyağı ihracatını artırmak için Türkiye ile İngiltere arasında devam eden serbest ticaret anlaşması görüşmelerine de değinen Uygun, zeytinyağı ithalatında gümrük vergisinin kaldırılması yönünde taleplerini ilettiklerini söyledi.  AB’nin Türkiye’ye uyguladığı yıllık 100 tonluk ihracat kotasına tepki gösteren Uygun, Tunus ve Fas gibi ülkelere tanınan hakların Türkiye’ye de verilmesi gerektiğini belirtti. 

Kentsel dönüşümde kira yardımı yükseltildi: İzmir’de ne kadar oldu? Kentsel dönüşümde kira yardımı yükseltildi: İzmir’de ne kadar oldu?

‘DESTEK VERİLMEZSE BU REKOLTENİN ALTINDAN KALKILAMAZ’

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş ise destek verilmediği takdirde ne üreticinin ne de ihracatçının bu rekoltenin altından kalkamayacağını vurguladı.  

‘STOKLARLA BİRLİKTE ELİMİZDE 575 BİN TON ZEYTİNYAĞI VAR’

Zeytinyağında, bir önceki yıldan devreden stoklarla birlikte 575 bin tonun üzerinde rekolte beklentisinin olduğunu, ihracat sezonun çok dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyleyen Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman, “Bu sene 475 bin zeytinyağı üretimiyle karşı karşıyayız ama geçen yıldan devreden stoku da hesaba katığımızda 575 bin ton üretimden bahsedebiliriz. Bu sene Suriye de iyi bir üretim var.  150 bin tonluk üretimin 30 bin tonu kendi iç tüketiminde kullanıldığını düşünürsek 50-  60  bin tonun bize geleceğini söyleyebiliriz.  Çok dikkatli götürmemiz gerek bir sezonla karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıllarda rakiplerimizin yaşadığı sorunlar sebebiyle ihracatta sorunlar yaşamadık ama bu sene önceki dönemde olduğu gibi fırsat senesi olarak düşünmek bizi yanılgıya sürükler” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ