HABER/ Didar DEMİRCİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde Wyndham Grand İzmir Otel’de, Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması düzenlendi. 2022-2023 sezonunun değerlendirildiği Buluşmada, 2021 zeytin ve zeytinyağı ihracat şampiyonlarına ödülleri verildi. Öte yandan Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlüğünü yaptığı, Doç. Dr. Ahmet UHRİ, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ve Gıda Yüksek Mühendisi Müge Aşan Nebioğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı “Geçmişten Günümüze Zeytin-Zeytinyağı Sektörü ve Gelecek Beklentileri” isimli panel düzenlendi. Ardından Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel de güncel ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Sektör buluşmasının açılış konuşmasını yapan Ege Zeytin ve Zeytin Yağı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, ihracat rakamları ve zeytin-zeytinyağı rekoltesi hakkında bilgilerinin yanı sıra zeytinlikleri maden sahalarına açacak torba yasa teklifine karşı önemli mesajlar verdi.

BİR REKOR DAHA GELECEK

Bu sezon zeytin yağı sektörü olarak tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştıklarını, 120’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve bu ihracatın yüzde 50’den fazlasını kutulu ve ambalajlı olarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Er, “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi rekolte tahmin raporuna göre, önümüzdeki 2022/2023 sezonunda 730 bin ton zeytin ve 420 bin ton da zeytinyağı rekoltesi öngörülüyor. Bu rakamlara ulaşılabilirse Türkiye tarihinde ilk kez rastlanan bir tabloyla karşı karşıya kalacağız demektir. Bu rakamlarla Türkiye sofralık zeytinde dünyada birinci, zeytinyağında da ikinciliğe yükselecek” dedi.

ZEYTİNE DOKUNMAYIN

Zeytinin ülke ekonomisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek konuşmalarını sürdüren EZZİB Başkanı Er, “Bu sevindirici gelişmelere rağmen, üzülerek görüyoruz ki, sektör için hayati önem taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, hazırlanan "torba kanun" içerisinde yer alan teklif ile tekrar delinmeye çalışılmakta.  Ülkemiz ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük tehdit oluşturan bu girişimin bir an önce iptal edilmesi ve sektörümüzün rakip ülkelerde olduğu şekilde korunmaya ve desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz” sözlerini kaydetti. Zeytin ağacı varlığını artırarak üretim kapasitesini yükseltmemiz gerekirken bu tarz girişimlerle zeytin ağacı varlığı ve sektörün geleceğinin tehlikeye atıldığını söyleyen Er, “Sayıları 500 bini aşan üretici ailesi ve milyonlarca zeytin dostunun gür sesi dinlenmeli ve daha önceki girişimlerde olduğu gibi yanlıştan dönülerek, 3573 sayılı Zeytincilik Kanuna tamamen aykırı olan ve son 20 yılda sektöre yapılan tüm yatırımların boşa gitmesine neden olacak kanun teklifi iptal edilmeli” dedi.

HEDEF 300 MİLYON AĞAÇ

Sektörde daha fazla söz sahibi olmamız için ihracatta sürekliliği ve istikrarlı üretimi sağlamamız gerektiği aktaran Er, yapılması gerekenleri özetle şu şekilde sıraladı;

“Girdi maliyetlerinin azaltılması adına desteklerin artırılması ve sulanabilir zeytinliklerin sayısının artırılmasını istiyoruz. Çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve sonuç olarak ürün fiyatlarının rakip üretici ülkelerle uyumlu hale getirilmesidir.

Zeytin ağacı sayısını 193 milyondan 300 milyona çıkartmak gerekiyor. Bunun için de fidan ve dikim desteklerinin devam etmesini istiyoruz. Ancak zeytin ağaç varlığı artırılırken, ihracat sektörümüzün ihtiyaçları da gözetilmeli, doğru çeşitlerin, doğru yörelerde dikimi desteklenmeli. TARSİM kapsamına aşırı sıcakların, ani ve yoğun yağışların getirdiği ürün kayıplarının dahil edilmesi gerekmekte.”

ÖDÜL ALANLAR

2021 AMBALAJLI SOFRALIK ZEYTİN SIRALAMA

1.     EKER GIDA NAK.İNŞ.SAN.TİC.LTD. ŞTİ.

2.     MAROLİ GIDA SANAYİ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

3.     TOPRAK ZEYTİN ZEYTİNYAĞI GIDA TARIM ÜRÜNLERİ HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

4.     YUNUSLAR TARIM ÜRÜNLERİ GIDA İNŞAAT TURİZM NAKLİYAT SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

5.     ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

6.     GÜNKAR İNŞAAT GIDA TEKSTİL NAKLİYAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

7.     KORHAN SERA PAZARLAMA VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

8.     AYDONA GIDA İNŞAAT PETROL İLETİŞİM KUY.TEKSTİL ELEKT.TUR.ENERJİ NAK.OTO.SAN.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

9.     AGME GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

10.  ZEYKO TARIM GIDA SANAYİ İTHALAT İHRACAT PAZARLAMA LİMİTED ŞİRKETİ

2021 AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI SIRALAMA

1.     VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

2.     KOZMOPOLİTAN GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

3.     SAVOLA GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

4.     ALHATOĞLU ZEYTİNCİLİK GIDA ZİRAİ İLAÇ VE TARIM MAKİNALARI SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

5.     YONCA GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

6.     TİCARET VE SANAYİ KONTUVARI TÜRK ANONİM ŞİRKETİ

7.     KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

8.     MARBIL YAG SAN.VE TIC. A.S.

9.     ERAYDIN TARIM ÜRÜNLERİ GIDA PETROL HAYVANCILIK İNŞAAT NAKLİYE SAN VE TİC. İHR. İTH. LTD. ŞTİ.

10.  ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ