9 Eylül Gazetesi'nden Yağmur Karadağ'ın haberine göre, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı yeni eğitim modülünde hafif zihinsel engelliler listeden kaldırıldı, yapılan değişiklik nedeniyle hafif zihinsel engelliler mağdur oldu. Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) Başkanı Tülin Topuzoğlu, 31 Aralık’a kadar MEB’den gençlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çözüm beklediklerini ifade etti.
KAZED Başkanı Tülin Topuzoğlu
“KAZANILMIŞ HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI”
Mesleki eğitim kurslarında zihinsel engelli bireylerle birlikte ortak paydada oldukları otizmli, down sendromlu bireylerin istihdama katılabilmeleri için desteklediklerini belirten KAZED Başkanı Tülin Topuzoğlu, “Durumumuz oldukça dramatik. İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile yürüteceğimiz, Biz Bunu Yaparız Kursları 6 ile ilgili sözleşmemiz imzalanma noktasındayken, seçmiş olduğumuz ‘Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler İçin Mum Oymacılığı’ modülünün kaldırılması sonucunda 10 gencimizle birlikte mağdur olduk, kazanılmış hakkımızı kaybettik. İŞKUR’a sunduğumuz projede bütçemiz, mekânımız, seçilmiş öğrencilerimiz hepsi onaylanmıştı. Her şeyimiz hazırdı ama kursumuzu alınan tasarruf tedbirleri nedeniyle uygulayamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yaptığı masa bası alınan bir karar. Hiçbir şekilde gençlerimiz düşünülmeden hareket ediliyor” dedi.
“PROJENİN DUYARSIZLIKLA İPTAL EDİLMESİNİ HAZMEDEMİYORUZ”
Modülün adının değiştirilmesi ile Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü’nün liyakatten çok uzaklaştığını ifade eden KAZED Başkanı Topuzoğlu, “Çocuklarımıza çok özen gösteriyoruz. Son sınıf öğrencileriyle haziran ayında tanışıyoruz, velileriyle konuşuyoruz. İŞKUR ile ortak bir proje yürüttüğümüzü belirtiyoruz. Gençlere talip olduğumuzu, kursumuza almak istediğimizi söylüyoruz. Bunu yapmamızın temel nedeni, toplum onları itmeden, işe müracaatlarından ret almadan, ötelenmeden, öğrencilik disiplini içinden çıkan gençlerimizi yakalayıp topluma kazandırabilmek. Bu açıdan KAZED olarak, zihinsel engelli bireylerin çalışma haklarının savunuculuğunu yapıyoruz. Bu projeyle İŞKUR ile birlikte gençlerimizi iş arayanlarımızla buluşturuyoruz. Şu ana kadar 50 gençle çalıştık ve en az 25'i çalışmayı sürdürüyor. Olumlu verileri olan bu projenin duyarsızlıkla iptal edilmesini hazmedemiyoruz” diye konuştu.
“AYRIMCILIĞA UĞRADIK”
Modülün isminin ‘Hafif Düzeyde Otizmliler İçin Mum Oymacılığı’ olarak değiştirildiğini ve herkesi kapsayıcı bir modülün sınırlayıcı bir modül haline getirildiğinin altını çizen Başkan Topuzoğlu, “Devlet eliyle bir ayrımcılığa uğramış oluyoruz. Konuyu bir dilekçe ile Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK)’na da taşıdık. Kararın, zihinsel engelli bireylere yönelik bir ayrımcılık oluşturduğunu, zihinsel engelli bireylerin hayat boyu öğrenme haklarının ellerinden alındığını ve engelli toplulukları arasında haksız bir eşitsizlik yarattığını vurguladık. Hala KDK’dan bir geri bildirim alamadık. Bekleyişimiz sürüyor” dedi.
31 ARALIK’A KADAR ÇÖZÜM BEKLİYORLAR
Hak kaybına uğramamaları için İŞKUR’dan 31 Aralık’a kadar süre aldıklarını, sözleşmeyi imzalayamazlarsa projeyi gerçekleştiremeyeceklerini dile getiren Başkan Topuzoğlu, “Bu kontrat imzaladıktan sonra bütçeden para talep ediliyor. Çiğli Hizmet Merkezi'ne Bakanlık tarafından projenin bütçesi olan 507.132,60 TL yatması gerekiyor. Gençlerimiz ve ailelerimizin umudu ve bekleyişi sürüyor. Ayrıca modül ihtiyacımızın karşılanması için İŞKUR’un yönlendirmesiyle Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne talepte bulunduk. Bizi Özel Eğitim Bölümü’ne aktardılar. Özel eğitim hocasına da hem elimizdeki halk eğitime ait modülü hem de detaylı ders planını teslim ettik. Sürecimiz devam ediyor. Ancak orada da çıkmaza girdik, zamanımız da daraldı” ifadelerini kullandı.
SİSTEM DEĞİŞTİRİLMELİ
MEB’den de herhangi bir geri dönüşün olmadığını, İŞKUR’la birlikte bu eğitimlerin verilemeyeceğinin belirtildiğini söyleyen Başkan Topuzoğlu, “Bölgeyle de sürekli irtibat halindeyim. Çok katı bir şekilde duruyorlar. Zihinsel engelli gençlerimizin çözümü MEB’e bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün elinde. Çünkü Ege Üniversitesi katkı koymak istiyor ama bürokrasisi var. Bu nedenle bir an önce çözüm kaynağımız olan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nden cevap bekliyor, sistemi değiştirmelerini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özen Önen Sertöz
OĞLUM BANA ‘ANNE NE ZAMAN BAŞLAYACAĞIM KURSUMA?’ DİYE SORUYOR
Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özen Önen Sertöz’ün oğlu da İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile yürütülecek proje için seçilen 10 gençten biri. Otizm ve gelişimsel bozukluk tanısı olan oğlunun lise eğitimini Fotoğrafçılık bölümünden mezun olarak tamamladığını dile getiren Prof. Dr. Özen Önen Sertöz, “KAZED’in varlığı bizler için çok büyük bir kazanç. Çünkü çocuklarımızın okulu bitirdikten sonra yapacak hiçbir şeyleri kalmıyor. Dernek sayesinde iş koçlarıyla tanışmış olduk. Bu durum çocuklarımızın iş imkanına sahip olmaları çok önemli. Benim oğlum seçilen öğrencilerden biriydi. Önce tarih belli değildi, sonra Kasım sonu denildi ama olmadı. Oğlum da ‘Anne ne zaman başlayacağım ben kursuma?’ diye bana soruyor. Maalesef ben de sadece ‘Bekliyoruz oğlum’ diyebiliyorum” ifadelerini kullandı.
“UMUYORUZ Kİ KURSUMUZ AÇILIR”
Mesleği gereği zihinsel engelli bireylerle yakından ilgilendiğini söyleyen Prof. Dr. Önen Sertöz, “Aileler zorluklar yaşıyor, bir şekilde halloluyor ama asıl sorun çocukların 18 yaşından sonra neler yapacağı, yetişkinliklerine nasıl geçiş yapacakları. Asıl problem aileler ve toplum için o zaman başlıyor. Halbuki çocuklarımızı topluma karıştırabilmemiz herkesin refaha ulaşacağı bir durum. Çocuklarımızın toplumun içinde olmalarıyla, bir işlerinin olmasıyla davranış sorunları azalıyor, ilişkiler daha iyi oluyor, özgüvenleri yerine geliyor. Bir şey yapıyorlar ve onun karşılığında bir ücret alıyorlar. O da çok iyi oluyor. Bu çocuklar öğrenince, öğrendikleri şeyi çok düzgünce yapabiliyorlar. İş koçları zaten bunun için varlar. Yani çocuğa uygun olanakları bulmak ve orada da destekleriyle işi sürdürmelerini sağlamak. Asla yalnız bırakmak değil. Umuyoruz ki 31 Aralık’a kadar bir çözüm gelir ve kursumuz açılır” dedi.
“HEP DAMGALANIYOR VE ÖTEKİLEŞTİRİLİYORLAR”
Zihinsel engelli çocukların hep damgalanıyorlar ve ötekileştirildiklerini belirten Prof. Dr. Önen Sertöz, “Çocuklarımız ayrımcılığa uğruyorlar ve böyle bireylerin çalışamayacağı inancı toplumda çok yaygın. Halbuki dünyada da bunun çok güzel örnekleri var. İster otizmli bireyler olsun ister zihinsel engelli olsun hepsi çalışabiliyor. Bir işe yarıyor olmak, her gün evden dışarı çıkmak, o işi deneyimlemenin hepsi gerçekten hem sosyal etkileşim hem yaşam kalitesi hem de ruh sağlığı anlamında çocuklarımıza çok olumlu faydaları oluyor” diye konuştu.
TASARRUF EDİLEBİLECEK EN SON GRUP
Engelli bireylerin tasarruf tedbiri kapsamına alınabilecek en son grup olduklarının altını çizen Prof. Dr. Önen Sertöz, “Bu bireyler aslında pozitif ayrımcılık yaparak daha fazla imkân ve olanak sunmamız gereken grup. Bu çocukların topluma kazandırılmaları hepimizi ilgilendiriyor. Sadece bireyleri ya da ailelerini değil. Onlar hepimizin çocukları. Bir işleri olsa, topluma karışsalar daha iyi olmaz mı? Hepimizin faydasına olur” diye konuştu.